Ültetjük a paprikát, a paradicsomot és az uborkát

2010. április 23., 10:00 , 484. szám

A hideghajtatásban leggyakrabban termesztett zöldségeinkkel kapcsolatos aktuális teendőkről Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Terra Dei Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.

- Gyakorlatilag véget ért az előnövényként termesztett hónapos retek szezonja Kárpátalján. Jó éve volt a termelőknek?

- Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is azon múlt minden, hogy miként időzítették a termés piaci értékesítését a gazdák. Aki a húsvét előtti bevásárlási láz napjaiban tudta szállítani a viszonteladóknak a portékáját, az bizony tekintélyes extrajövedelemre tehetett szert a többiekhez képest. A húsvét előtti napokban ugyanis 4,50-5 hrivnya körül alakult csomónként a nagybani felvásárlási ár, amely közvetlenül az ünnep után 1,20-1,50 hrivnyára esett vissza.

- Mi a teendő a továbbiakban?

- Mindenekelőtt ki kell takarítani a hajtató létesítményeinket, el kell végezni a gyommentesítést. Amennyiben ezzel végeztünk, következhet a trágyázás. A retek előtt nem célszerű bevinni a fóliasátor alatti talajba az előirányzott szervestrágya-mennyiséget, ugyanis ha utána nem sikerül teljesen morzsalékosra elmunkálni a talajt, akkor bizony gondok lehetnek a retek vetésével. Ebből következik, hogy az érett szerves trágya talajba történő bedolgozásának a retek és a fő kultúra kiültetése közé kell esnie. Nagydobronyban és körzetében a fő kultúrát általában az uborka és paprika jelenti. Mint arról korábban már szó volt, a paradicsom elé a retek nem nagyon fér be. Aki mégis retket ültet a paradicsom elé, annak figyelembe kell vennie, hogy az utóbbi korai értékesítésére nemigen számíthat.

Minél nagyobb mennyiségű, négyzetméterenként mintegy 20-40 kg-nyi szerves trágyát ajánlott ilyenkor bevinni a talajba. Ezt a trágyát valamilyen úton-módon, például ásógéppel, egyszerű ásóval vagy ekével be kell dolgoznunk a talajba, majd talajmaróval is meg kell munkálnunk a földet.

Tavaly jó hatásfokkal alkalmaztuk a Trifender elnevezésű úgynevezett hasznos-gombakészítményt, amelynek az a jellegzetessége, hogy amennyiben megfelelő számban kerülnek ki a spórái a hajtató létesítmény talajába, a kórokozó gombák nagy részét elpusztítja. Ebből a szerből 100 négyzetméterenként 1,5 dkg-ot kell kiszórnunk, majd mindjárt bedolgozni a talajba, azaz ajánlatos alkalmazását az utolsó talajmunkák idejére időzíteni.

- A termelők gyakori kérdése, hogy hány sor növényt ültessenek egy adott létesítménybe. Létezik erre valamilyen általános szabály?

- Célszerű a katalógusokban utánanézni, hogy az általunk választott kultúrának mennyi a javasolt tenyészterülete. Ez az uborkánál általában 2,5-4 darabot jelent négyzetméterenként, a paprikánál pedig megközelítőleg négyzetméterenkénti 5-8 darab közötti lehet a kiültetési javaslat, s a termelőnek ebből kell kiszámolnia, hogy hány tövet ültessen. Például, amennyiben a hajtató létesítmény alapterülete 100 m2, s az adott uborkapalánta javasolt tenyészterülete három szál négyzetméterenként, akkor a gazdának 300 uborkapalántára lesz szüksége. Ebből a számból visszaoszthatjuk a sorok számát, figyelembe véve, hogy ajánlatos nem úgynevezett ikersorokba ültetni az uborkát, s a sorok közötti távolságnak legalább egy méternek kell lennie, hogy normálisan el lehessen végezni a növényvédelmi és -ápolási munkálatokat. Ebből, s a már korábban meghatározott palántaszámból kiindulva osztjuk vissza a tőtávolságot. Ugyanez az eljárás a paprikapalánták esetében is.

- Hogyan történjen az ültetés?

- Nagyon fontos a paprika- és uborkapalánták eredése szempontjából az ültetés előtti beáztatás. Leginkább a tápkockában nevelt palántákra vonatkozik ez az eljárás, amelyeket valamilyen tégelyben, cserépben, műanyag pohárban, nejlonzacskóban nevelnek. A beáztatás tulajdonképpen annyit tesz, hogy egy foszfortúlsúlyos tápoldatba kell bemártani a palántákat. Uborka esetében 0,1 százalékos tápoldatot kell készíteni, paprikánál pedig 0,15 százalékosat. A tápoldatba ezenkívül adagoljunk 10 literenként hat gramm Actarát is. Ez a növényvédő szer a gyökéren keresztül is felszívódik, s körülbelül egy hónapig megvédi a különféle kártevők ellen a növényeinket, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem kell permeteznünk rovarkártevők ellen. A művelethez célszerű egy faládába rakni a palántákat, majd így egyszerre mártani bele a növényeket egy-két percre a tápoldatba - annyi időre, míg a tápkocka megszívja magát. Ezután lecsorgatjuk a növényeket, s már ültethetjük is őket. Ezzel az eljárással nagyon jó eredési százalékot tudunk elérni, s növekedésnek is egyenletesen indulnak növényeink.

Az uborka és paprika ültetéséhez általában sort szoktunk húzni, egy sekély barázdát. Ajánlatos ilyenkor valamilyen talajfertőtlenítő szert is kiszórni. Leginkább a Force nevezetű granulátumot szokták használni mifelénk, amely a talajban lakó kártevők nagy részét elpusztítja. Miután ezt a granulátumot kiszórtuk a barázdába, elültethetjük belé a palántáinkat.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az uborka és a paprika ültetésekor a tápkocka felső szintje inkább egy fél ujjnyival a talaj felszíne felé kerüljön, semmint alá, ugyanis a palánták leggyakrabban a gyökérnyakon keresztül fertőződnek meg. A paprika és az uborka egyébként sem bírja a mély ültetést, ilyenkor nagyon nehezen indul, nehezen fejlődik, inkább csak vegetálni fog az új helyén.

pszv