A szarvasmarhák előgyomrainak atóniája

2010. augusztus 27., 10:00 , 502. szám

A tehenem egy napja nem eszik, nem kérődzik, nem böfög, a bendője pedig kissé fel van fújódva. Mi lehet a jószágommal, és miként gyógyíthatjuk meg? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy feketeardói gazda. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Szijus Attila técsői állatorvos válaszol.

- Az előgyomrok atóniájával állunk szemben - fejti ki a szakember. - Tudnunk kell, hogy a szarvasmarhának négy gyomra van, egyikük az igazi gyomor (oltógyomor), ahol végbemegy az emésztés, a másik három pedig ún. előgyomor, ahol a táplálék csak előemésztődik. Legelöl helyezkedik el a kétszáz liter űrtartalmú bendő, ahol megkezdődik a szálas takarmány (fű, széna) előemésztése. Maga a tehén nem képes megemészteni a cellulózt, ám bizonyos baktériumok, gombák, illetve egysejtűek lebontják, és állati fehérjékké alakítják át azt, a szarvasmarha pedig ezeket a baktériumokat, gombákat és egysejtűeket emészti meg, így hasznosítja a cellulózt. A második előgyomor, a recésgyomor kisebb méretű. Itt folytatódik a már bizonyos masszává átalakult takarmány előemésztése, s innen kerül át a massza a százrétű gyomorba, melynek közepe tele van lapocskákkal (az egész úgy néz ki, mint egy nyitott könyv lapjainak a sora), s a táplálék a lapok között őrlődik. A legnagyobb problémát ennek az előgyomornak az eltömődése okozza.

Az előgyomrok normális körülmények között mozognak, ritmusosan összehúzódnak, s így jut át a takarmány az egyikből a másikba. Ennek alapján folyik a kérődzés is, amelynek során a megrágott és lenyelt táplálék bekerül a bendőbe, ahonnan az állat visszaböfögi a takarmányt, ismét megrágja, majd lenyeli azt, s az eleség újból visszakerül a bendőbe. Normális állapotban a bendő két perc alatt ötször-hatszor összehúzódik. Ha az összehúzódások száma egy-háromra csökken, akkor beszélünk hipotóniáról. Ilyenkor a tehén bágyadtan eszik vagy esetleg nem is akar enni. Atónia pedig akkor áll fenn, ha a bendőmozgás teljesen leáll, a jószág egyáltalán nem eszik, nem kérődzik, bágyadt, hasmenés is felléphet, ritkán hőemelkedés is megfigyelhető, a bendő pedig kisebb mértékben felfújódik. A nevezett előgyomorban ugyanis ilyenkor nem emésztés, hanem rothadás folyik, gázok képződnek, melyek bizonyos mértékben felfújják a bendőt, az állat pedig nem böfög, s a gázok nem tudnak eltávozni a szervezetéből. A betegséget a nem megfelelő minőségű takarmány, penészes széna vagy kóró, illetve pocsolyás víz fogyasztása okozza, de más kórok másodlagos tünete is lehet az atónia.

- Miként lehet kezelni a betegséget?

- Egy-másfél liter vízben feloldunk száz gramm élesztőt, két deci szódát, kétszáz gramm cukrot, s a keveréket napi két-három alkalommal "beleöntjük" a tehénbe (az állat amúgy nem inna, de ha beleöntjük a szájába a keveréket, lenyeli). Emellett adhatunk neki csömöricás oldatot, a csömörica nevű gyógynövény kivonatát, melyhez esetleg hozzáadunk 15-20 ml tejsavat, s ugyancsak naponta kétszer-háromszor beleöntjük a jószágba. A kezelést egy-két napig folytatjuk, s amennyiben sima hipotóniáról vagy atóniáról van szó, ez segít is az állaton. Ha viszont nem áll be javulás az állapotában, akkor komolyabb problémával állunk szemben. A százrétű gyomor elzáródása is kiválthatja a tüneteket, ha ugyanis túletetik a jószágot száraz takarmánnyal, esetleg takarmánykeverékkel, eltömődik a nevezett előgyomor, s ilyenkor székletet sem ürít a tehén, mert az emésztődő táplálék nem tud áthaladni a százrétű gyomron. Ebben az esetben különböző gyógynövénykeverékeket, valamint hashajtót, keserűsót, ricinust öntünk az állatba, hátha meghajtja, illetve - amennyiben nem ellős - Prozelin injekciót adunk be neki. Ha pedig a kezelés nem segít, a beteg szarvasmarha nyög, lefekszik és nem bír felállni, akkor - sajnos - az állat menthetetlen, következhet a kényszervágás.

- Hogyan előzhetjük meg az atónia kialakulását?

- Mindenféle megelőzés alapja a jó minőségű takarmánnyal való etetés, a táplálék ne legyen rothadt, félrothadt, jeges vagy penészes, és ne kapjon túl sok takarmányt a jószág. Ha pedig észleljük a tüneteket, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert csak szakember döntheti el, milyen terápiára van szükség.

Lajos Mihály