Esélytelen a Híd és az MKP választási együttműködése a Felvidéken?

2011. október 28., 10:00 , 563. szám

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) országos elnöksége „meglepetéssel vette tudomásul” a Híd országos választmányának múlt szombati döntését, hogy a magyar–szlovák vegyes párt kizárja a választások előtti bárminemű együttműködést az MKP-val – jelentette az MTI. A felvidéki helyzet mégsem ennyire egyértelmű, még számos fordulat képzelhető el e tárgyban a márciusi választásokig.

„Az MKP országos elnöksége hangsúlyozza, hogy döntését a választás előtti politikáját illetően csak a szlovákiai magyar polgárok véleményének meghallgatása után kívánta kialakítani, amire december elejéig lehetőség lett volna” – olvasható az MKP országos tanácsának az MTI pozsonyi tudósítójához vasárnap eljuttatott nyilatkozatában, amelyben a kormánykoalíciós Híd országos választmányának döntésére reagált.

A parlamenten kívüli párt vezetése nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy „a kialakult helyzetre való tekintettel mindent meg kíván tenni azért, hogy a 2012. március 10-i választásokon a szlovákiai magyar közösség minél erősebb, és a közösségi igények iránt minél elkötelezettebb parlamenti képviselethez jusson”.

Bugár Béla, a Híd elnöke múlt szombaton, az országos választmány ülése utáni sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a Híd és a Magyar Koalíció Pártjának esetleges választási szövetsége nem hozná meg a várt eredményt. „Az elmúlt két év az az időszak volt, amikor igyekezetünk az MKP és a Híd választóinak békés versengéséért és rokonszenvéért az MKP részéről határozott elutasításra talált. Ezért úgy gondoljuk, hogy a két párt szövetsége nem hozná meg a várt eredményt” – jelentette ki Bugár.

„Mi az elmúlt másfél év alatt velük szemben nem tettünk mást, mint számon kértük a kormány ígéreteit. Rajtuk is, de az egész kormányon is. Úgy gondolom, egy parlamenten kívüli pártnak ez kötelessége – reagált az elhangzottakra Berényi József, az MKP elnöke a Magyar Televízió Este című műsorában. – Az ígéretekből nagyon sok volt, és ezekből nagyon kevés valósult meg”.

Mint emlékezetes, az MKP többek között szemére vetette a Hídnak, hogy ígéretei ellenére elveszíthetik szlovák állampolgárságukat azok a felvidéki magyarok, akik felveszik a magyart, miután a jelenlegi kormánykoalíciónak nem sikerült megfelelően módosítania a még Robert Fico kormánya által elfogadott, s idén életbe lépett új állampolgársági törvényt.

Öllös László politológus szerint, akit a bumm.sk felvidéki hírportál idéz, az együttműködés elutasításával kapcsolatban csak találgatni lehet, ám több ok is elképzelhető. Rámutatott: a Híd elvesztette szlovák választóinak nagy részét, s vissza akarja szerezni őket. Ezért lehetett szükség az MKP-val való együttműködés látványos elutasítására. Öllös szerint jelenleg óriási a bizonytalanság, nagyon bonyolult koalíciók is létrejöhetnek az előrehozott választások után. Az MKP elutasítása mögött állhat az is, hogy a Híd az eddigi, esetleg kicsit rosszabb feltételekkel is hajlandó lenne koalíciót kötni a szlovák pártokkal, akár a Smerrel is.

Az Öllös által említett bizonytalanságra utalhat, hogy a szombati merev elzárkózás után meglepetésre a pozsonyi Új Szó keddi számában Bugár Béla nyílt levélben ajánlotta fel Berényi Józsefnek, hogy a Magyar Koalíció Pártjának jelöltjei induljanak a Híd párt választási listáján. „Parlamenti-, valamint kormánypártként fontosnak tartjuk, hogy a szlovákiai magyar kisebbség hangsúlyos és hatékony képviselethez jusson a márciusi előrehozott választásokon. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy látjuk, a két párt választási koalíciója nem hozná meg a kívánt eredményt. Mivel a koalíciók parlamentbe való jutásának a küszöbe nem öt, hanem hét százalék, félő, hogy a regionális politikusaink közötti ellentétek veszélyeztetnék a szükséges eredmény elérését. Be kell látnunk, hogy a Híd és az MKP esetében nem érvényes az a képlet, miszerint ha együtt indulnánk, akkor a két párt jelenlegi támogatottsága összeadódna. Ezért csak olyan megoldásban gondolkodhatunk, amellyel mindkét párt megőrizheti politikai hitelességét” – érvel a Híd elnöke.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) kizárólag egyenrangú alapon tudna esetleg együttműködni a Híd magyar–szlovák párttal a márciusi előre hozott választásokkal összefüggésben. Az MKP politikusainak a Híd választási listáján való indulását pedig nem tartja elfogadható megoldásnak, hanem a Híd együttműködést elutasító döntése elfedésére tett kísérletnek. Egyebek között ezt tartalmazza az a válaszlevél, amelyet Berényi József küldött Bugár Bélának még aznap, s amelyet az MTI ismertet.

„A Magyar Koalíció Pártja tizenhárom éve működő politikai csoportosulás. Az Európai Parlamentben, a dél-szlovákiai megyei testületekben szinte kizárólag mi kaptunk mandátumot a szlovákiai magyar választóktól, és a szlovák pártokkal együttműködve képviseljük ezen intézményekben a polgárok érdekeit. Továbbá a tavalyi novemberi helyhatósági választásokon Dél-Szlovákiában minden politikai pártnál több polgármesteri és helyi képviselői mandátumot szereztünk” – emlékezteti Bugárt az MKP elnöke. Majd leszögezi:

„Ezért az, hogy elutasítotok bennünket, ugyanakkor a Most–Híd választási listáján való indulást javasoljátok az MKP politikusai számára, nem megoldás, és ezt Ti is pontosan tudjátok. Ez nem más, mint az elutasítás elfedésére való kísérlet a közvélemény előtt” – áll a levélben.

„Számunkra a parlamenti képviselet megszerzése nem öncél, hanem eszköz magyar közösségünk életfeltételeinek javításához. A Ti javaslatotok alapján az MKP, tehát annak programja sem válhatna parlamenti tényezővé” – vélekedik a politikus.

„Az MKP nyitott a szlovákiai magyarság megmaradásához szükséges párbeszédre. De csakis egyenrangú partnerként. A szlovákiai magyar választók ugyanis ezt igénylik” – hangsúlyozza nyílt levele végén az MKP elnöke.

A kárpátaljai politikai realitásokat ismerőknek nem lehet nehéz átlátniuk mindazt, ami a felvidéki magyar politikában történik manapság. Nap mint nap tanúi lehetünk annak, amint az ukrán politikai erőkkel szövetkező Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) hatalmi pozíciói megőrzése végett lemond a magyar érdekek következetes képviseletéről, miközben az együttműködésre való képtelenséggel vádolja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), mely pedig nem tesz egyebet, mint hogy a közös fellépés alapjának a magyarság érdekvédelmének felvállalását tekinti, s ebből a minimumból nem hajlandó engedni. További hasonlatosság, hogy a legutóbbi ukrajnai önkormányzati választások alkalmával az UMDSZ is felajánlotta a KMKSZ-nek a közös jelöltlista állítását a minél több magyar szavazat begyűjtése érdekében, ám mint azt a KMKSZ elnöksége részéről annak idején megállapították, ennek az együttműködésnek az alapját „csak olyan ajánlat képezhette volna, amely nem jár a magyar érdekvédelmi szervezetek politikai önazonosságának feladásával, a szavazók felé történő politikai felelősségvállalás elkerülésével”.

Szlovákiában jövő év március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette kabinet az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott. A választásig ügyvivőként korlátozott jogkörökkel a Radicová-kormány fogja vezetni az országot.

zzz