Májbetegség a macskáknál

2011. december 16., 09:00 , 570. szám

Mit értünk a macskák májbetegségein?

A „májbetegségek” kifejezés egy sor olyan betegség gyűjtőneve, amikor a májműködés valamilyen ok folytán csökken. A máj a kedvencállatok legnagyobb belső szerve, hozzávetőleg 1500 különböző feladattal a szervezetben. Központi szerepet játszik az emésztésben, a tápanyagok átalakításában, a toxikus anyagok eltávolításában, a vér létfontosságú összetevőinek képzésében, valamint a vitaminok, ásványi anyagok tárolásában.

Számos – vírusos, bakteriális, gyógyszerek és vegyi anyagok okozta – májbetegség májgyulladáshoz vezet, amit szaknyelven hepatitisnek nevezünk. A túlsúlyos, vagy 4-5 napon keresztül éhező macskáknál gyakrabban alakul ki májbetegség. A veleszületett és szerzett megbetegedések tünetei gyakran jelennek meg az élet korai időszakában, míg a májdaganatok a tíz évnél idősebb állatoknál gyakoribbak.

Bizonyos fajták – pl. a sziámi macska – hajlamosabbak májbetegségekre.

A súlyos, elhúzódó gyulladás kezelés hiányában az egészséges májsejtek kötőszövetes sejtekkel való helyettesítéséhez vezet. A májfunkció károsodhat a szervezet egyéb betegségei következtében is, és előfordulhat az állatnál olyan veleszületett rendellenesség, melynek következtében nem képes feladatát teljes mértékben ellátni.

A májbetegségek tüneteinek felismerése gyakran nem könnyű, mivel azok hasonlóak más betegségek jeleihez:

  • étvágytalanság;
  • levertség;
  • hányás, hasmenés;
  • fogyás.

Súlyos esetekben jellemző tünet lehet:

  • sárgaság (az íny, bőr és a szem ínhártyájának sárga elszíneződése);
  • rendellenes viselkedés, idegrendszeri tünetek;
  • a has duzzanata.

Etetési útmutató

A máj regenerációs, reparációs képessége elképesztő, feltéve, ha a betegséget kiváltó okot megszüntetjük. A megfelelő táplálás kulcsszerepet játszik, mivel a szövetek újjáépítése a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok biztosításával segíthető. A jól emészthető fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és egyéb tápanyagokat tartalmazó étrend csökkenti az anyagcsere folyamán képződő toxinok mennyiségét, csökkenti a máj terhelését, növeli annak teljesítőképességét, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A májbeteg macskák táplálásában nagyon fontos a máj védelmét, regenerációját szolgáló speciális diéta betartása. Kedvező, ha a táplálék rostban és vitaminokban gazdag (B-vitaminok, C-, A-, D3-vitaminok). A nyomelemellátásnál fontos odafigyelni a cink pótlására. Fontos, hogy olyan ízletes táplálékot adjunk házi kedvencünknek, amelyet szeret. A macskát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni. Ha a májbetegek egyáltalán nem esznek, mesterséges táplálás indokolt.

A májbetegségek számos tünetben jelentkezhetnek. Ha bármilyen kétsége van kedvence egészségi állapotát illetően, ne habozzon felkeresni állatorvosát, aki szükség esetén, kiegészítő vizsgálatokat végezhet el, különféle gyógymódok közül választhat, a diétás táplálástól a gyógyszeres kezelésen keresztül a – bizonyos esetekben elkerülhetetlen – műtéti beavatkozásig.

Legeza Attila, Hulenko Marianna
a Munkácsi Agráripari College állatgyógyászati szakosztályának tanárai