Rota-vírusos megbetegedés

2012. április 6., 10:00 , 586. szám

Az egyéves kislányom belázasodott, fáj a hasa, híg a széklete, hány, emellett pedig náthás is lett, és fáj a torka. Milyen betegséget kaphatott el, s hogyan lehet kikezelni belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagygejőci édesanya. Kérdéseit dr. Benkő Évához, az Ungvári Járási Kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosához továbbítottuk.

– A kislány minden bizonnyal Rota-vírusos megbetegedésben szenved – fejti ki a szakorvos. – A vírus leggyakrabban a kisgyermekeket támadja meg, újszülött kortól hároméves korig, de felnőttek is megfertőződhetnek. Igaz, az utóbbiak hamar kigyógyulnak a kórból. Ezt a gyermekbetegséget „a piszkos kezek betegségének” is nevezzük, mert az apróságok úgy kapják el, hogy megfogják a vírussal fertőzött piszkos tárgyakat, például játékszereket, majd a szájukba veszik az ujjaikat, s a szájon át jutnak be a szervezetükbe a mikroorganizmusok. A kór lappangási ideje egytől öt napig tart, s ezt követően jelentkeznek a tünetek: a gyermek étvágytalan lesz, fájdalom lép fel a hasában, hány, s híggá, vizessé válik a széklete, de vért nem tartalmaz. Jellemző még a betegségre a magas, akár 39 Celsius-fokot is elérő láz, a nátha, a torka bepirosodik és fájni kezd. Megjegyezném: inkább tompa, semmint éles fájdalmat érez.

– Miként kezelik a kis pácienst?

– A hányás és a híg székletezés miatt az a veszély fenyegetheti a gyermeket, hogy kiszárad, ezért a terápia alapvetően az elveszített folyadék pótlására irányul. Nagyon fontos, hogy megfelelő módon itassuk a kis beteget, gyakran és kevés innivalót kell fogyasztaniuk, tíz percenként pár kortyot, mert ha egyszerre magukhoz vennének 1-3 decit, akkor azt azonnal vissza is öklendeznék. Rehydront kell itatni a gyermekkel, emellett pedig enteroszorbenteket (például széntablettát), valamint vírusölő készítményeket is felírunk, s a páciens életkorától függ, milyen gyógyszereket alkalmazunk a kezelés során. A Rehydronon kívül cukrot nem tartalmazó, keserű teát, esetleg szénsavmentes ásványvizet is kortyolgathatnak a gyermekek, semmi esetre sem szabad viszont kólát, gyümölcsleveket, tehén- vagy kecsketejet adni nekik. A diéta is elengedhetetlen, a gyógyulási folyamat idejére ki kell zárni az étrendből a húslevest, a zsíros ételeket, vízben főtt rizskásával kell táplálni a gyermeket. Ugyanakkor a beteg csecsemők nyugodtan szophatnak anyatejet, amennyit kívánnak. Az első tünetek jelentkezése után azonnal a lakóhely szerint illetékes családorvossal vagy gyermekorvossal kell megvizsgáltatni a gyermeket, s ő állapítja meg, mennyire komoly a betegség. Ha enyhe lefolyású, elegendő otthoni körülmények között kezelni a pácienst, s ebben az esetben 2-3, legfeljebb öt napot vesz igénybe a terápia. Amennyiben viszont súlyos formában jelentkezik a kór, s kiszáradás fenyegeti az apróságot, akkor kórházba utaljuk a beteget, ahol tíz–tizennégy napig kezeljük őt.

– Milyen megelőző intézkedéseket tud ajánlani a szülőknek?

– Figyeljenek oda a higiéniai szabályok betartására, szoktassák rá a gyermeket a kézmosásra, tisztán kell tartani a játékszereket, valamint a kisgyermek környezetében lévő többi tárgyat. Ezenkívül már létezik a Rota-vírus elleni védőoltás, s bár a vakcinázás nem kötelező, a szülő kérésére az orvosok beoltják az apróságot, a vakcinázást pedig egyéves korig két alkalommal végezzük el.

Lajos Mihály