A védelmi minisztert is elítélték

2012. április 20., 10:00 , 588. szám

Hivatali visszaélés vádjával öt év börtönre ítélte egy kijevi bíróság múlt csütörtökön Valerij Ivascsenko volt ügyvezető védelmi minisztert – ő a Timosenko-kormány negyedik tagja, akit szabadságvesztéssel sújtottak ugyanilyen jogcímen.

Az ítélet szerint Ivascsenko 2009 végén jóváhagyta a feodoszijai hajógyár szanálásáról szóló tervet, aminek következtében a vállalat értékpapírjainak nagy része magánkézbe került, és csaknem 9 millió dolláros kár érte az államot. Az UNIAN hírügynökség szerint a bíróság az ítéletbe beszámította az előzetes letartóztatásban eltöltött közel 20 hónapot, feloldotta a vagyonára vonatkozó zárlatot, de három évre eltiltotta az államigazgatási posztoktól. Az ítélethozatalkor enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, s azt, hogy állami kitüntetésekben részesült, illetve tekintettel voltak a rossz egészségi állapotára is. A per másodrendű vádlottja, a hajógyár szanálásáért felelős Szerhij Mihejev három év börtönt kapott.

Ivascsenkót 2010 augusztusában tartóztatták le, s azóta egy kijevi börtönben tartották fogva. Pere tavaly márciusban kezdődött, s ez idő alatt egészségi állapota erősen megromlott, nem tud járni. A per során többször mentőt hívtak hozzá, de a vádhatóság képviselői azt állították, hogy szándékosan húzza az időt, a börtönhatóságok pedig kielégítőnek találták egészségi állapotát.

Valerij Ivascsenko 2009 júniusa és 2010 márciusa között volt ügyvezető védelmi miniszter, előtte két évig pedig miniszterhelyettes, illetve különféle fontos tisztségeket töltött be az ukrán hadseregben. Az ellene folyó bírósági eljárás más, hangzatosabb perek, Julija Timosenko volt miniszterelnök, illetve szövetségese, Jurij Lucenko volt belügyminiszter elleni eljárás árnyékában zajlott. Ő a Timosenko-kormány negyedik tagja, akit hivatali visszaélés miatt elítéltek. Korábban más-más ügyekért, de ugyanilyen jogcímen kapott hét év börtönbüntetést maga a volt miniszterelnök, Julija Timosenko. Lucenko négy és fél évet kapott teljes vagyonelkobzás és súlyos pénzbüntetés mellett, illetve egy héttel korábban sújtották három év szabadságvesztéssel Hrihorij Filipcsuk egykori környezetvédelmi minisztert.

Az Ivascsenko ügyében hozott ítéletet az ellenzéken kívül a Helsinki Bizottság is bírálta. „Az Ivascsenko ügyében született ítélet nem tisztességes bírósági eljárás eredménye egy jogállamban, amely tiszteli a jog fennhatóságát és az alapvető emberi jogokat” – áll egyebek mellett sajtóközleményükben.

(hk/MTI/pravda.com.ua)