Amit a paprika fajtaválasztási szempontjairól tudni érdemes

2012. december 21., 01:00 , 623. szám

Köztudott, hogy a tél a gazdaember számára az összegzés és az új szezonra való felkészülés időszaka. Erre való tekintettel olyan témákat is ráérünk ilyenkor alaposan megtárgyalni, amelyekre máskor, a napi teendők sodrában nemigen van időnk és türelmünk. Az alábbiakban a hajtatásban paprikát termesztők fajtaválasztásának szempontjairól faggatjuk Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadóját.

– Miből kell kiindulnunk, amikor a fajtaválasztás kerül szóba?

– Az elmúlt termesztési időszak nem volt egyszerű. Az időjárás ugyan különösebb anomáliát nem mutatott, de a termeléshez szükséges anyagok, a napszám drágulása, a vásárlóképes kereslet csökkenése olyan tényezők, amelyek feltétlenül figyelembe veendők a következő évi termesztés tervezésekor, hogy olyan zöldséget termesszünk, olyan fajtát válasszunk, amelyik bírja a szélsőséges időjárást, viszonylag olcsón termeszthető, s keresik a piacon, vagyis jövedelmezően termeszthető.

– Milyen paprikát keres a vásárló?

– A paprika mint növény csodálatos szín- és alakváltozatokban fordul elő a nagyvilágban. A kárpátaljai vagy nyugat-ukrajnai piac szereti az úgynevezett magyar paprikát, amelynek fehéres a színe, s kúp alakú – tölteni valónak is nevezik. Az utóbbi években feljövőben van az úgynevezett blocky típus, jellemzően szintén fehér vagy halványzöld színben. Ezek a típusok a teljes termesztési időben keresettek. Jól értékesíthetőek a júliustól a piacon megjelenő több színű kaliforniai típusú paprikák is. A bogyók nagyságát, vastag, roppanó húsát, élénkpiros vagy sárga színét jókora felárral jutalmazza a vásárló. A nyár második felében jól eladható a paradicsom- és az almapaprika is. A csípős fajták közül a sötétzöld, kb. 15 cm hosszú, 2-2,5 cm széles méregerős paprika a keresett. A fent említett fajták jellemzően hibridek, a bizonyos keresletnek örvendő Podarok Moldovi jellegű tájfajták az alacsony termésátlag, a nyári elaprósodás miatt lassan kikopnak a termesztésből. A tőlünk nyugatabbra vagy délebbre fekvő országokban nagy népszerűségnek örvendő kápia paprikák a folyamatos próbálkozások ellenére nálunk még nem hódították meg a háziasszonyokat. Összegezve a piaci igényeket: a közkedvelt fajták az év megszokott időszakában legyenek a piacon folyamatosan elérhetők nagy tömegben és választékban, ugyanakkor megfizethető áron.

– A termesztés során, a fajta kiválasztásánál óhatatlanul megjelennek a termelő szempontjai is. Melyek ezek?

– A jó paprikafajtának illeszkednie kell a termesztő berendezéshez, a termesztési módhoz. Fontos, hogy a növény egyaránt jól kössön tavasszal és a nyári forróságban is. A termesztési költségek alakulása miatt nem lényegtelen, hogy mennyi zöldmunkát igényel az adott növény. Lényeges termesztési, s az eladhatóságot is befolyásoló tényező, hogy a jó paprika ne liluljon, ne legyen érzékeny a kalciumhiányra, ugyanakkor a tripszek károkozása legyen minél kevésbé érzékelhető. Legalább ennyire fontos, hogy a kiválasztott fajta minél ellenállóbb legyen a kórokozókkal (vírusok, gombák) szemben. Végül az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyibe kerül a vetőmag.

– Vegyük sorra részletesebben a termelői szempontokat! Mit jelent az, hogy a jó paprikafajtának illeszkednie kell a termesztő berendezéshez, a termesztési módhoz?

– A növény magasságának, növekedési erélyének meg kell felelnie a fóliasátor méretezésének. Például egy nagy növekedési erélyű, gyorsan magasra növő 2–2,5 m-es paprikafajta nem való alacsony belmagasságú létesítménybe, mert hamar kinövi azt. Ilyen helyre válasszunk gyenge növekedésű fajtát, amely akár determinált (nem folyton növő) paprika is lehet. Természetesen mindez a metszett, felkötözött állományra igaz, a kordonos állomány esetén inkább más szempontok az irányadóak.

– Mi számít sok vagy kevés zöldmunkának? Eldönthetjük, hogy mennyi munkát fektetünk a termesztésbe?

– A kötözött paprikanövényt amellett, hogy 1, 2 vagy 3 szálra madzagon felvezetjük, rendszeresen, tehát 10-15 naponta két levél után vissza kell csípni. Nyilvánvaló, hogy ez képzett munkaerőt, vagyis időt és pénzt igényel. Ha mindez korlátozottan áll rendelkezésünkre, akkor inkább válasszunk ú. n. egyensúlyi fajtát, amelynek a kocsképzése viszonylag gyenge.

– Miért fontos, hogy a paprika tavasszal és a nyári forróságban egyaránt jól kössön?

– Ha „hosszú kultúrában”, esetleg fűtést alkalmazva termesztünk paprikát, akkor tudnunk kell, hogy egyes fajták a tavaszi fényszegény időszakban rosszul kötnek, a virágot, az apró terméskezdeményeket „elrúgják”. Ez a jelenség inkább a fehér húsú paprikára jellemző. Persze hideghajtatásban, valamilyen elővetemény után kiültetve, április közepe után ez a jelenség a paprikánál már nem jelentkezik.

A nyári forróságban, amikor a napi csúcshőmérséklet 30oC fölött van, bizony gyakran előfordul, hogy a virágok nem termékenyülnek meg kellőképpen. Az ilyen apró, csökött termésben a magszám alacsony, vagy teljesen hiányzik. A jelenség oka a 32oC-ot meghaladó hőmérséklet mellett a légköri aszály, vagyis az alacsony páratartalom a fóliasátorban. Érdemes figyelembe venni, hogy léteznek olyan paprikafajták, amelyek az extrém körülmények között is jól termékenyülnek és elfogadható nagyságú bogyóméretet – és így termésátlagot is – produkálnak.(Folytatása következik)

pszv