Az övsömör

2013. április 26., 02:00 , 641. szám

A derekam jobb oldalán egy keskeny sávban sok, kisméretű, piros hólyag jelent meg, melyek rettenetesen viszketnek, amellett fájdalmat is érzek a derekam említett helyén. Ezenkívül 38 Celsius-fokra szökött fel a lázam, és émelygek is. Miben betegedtem meg, és hogyan gyó­gyulhatok meg? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyszőlősi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa válaszol.

– A beteg minden bizonnyal övsömörben szenved – állapítja meg a szakorvos. – A kórt többféle vírus idézi elő, melyek cseppfertőzés vagy testi érintkezés útján terjednek, s a 37 Celsius-fokos meleg jelenti a fejlődésükhöz szükséges optimális hőmérsékletet. Ha viszont a ruhákat, az ágyneműt, az evőeszközöket és más, a beteggel kapcsolatba került használati eszközt 60 Celsius-fok fölött 30 percig fertőtlenítjük, elpusztíthatjuk a kórokozókat. A mikroorganizmusok általában idősebb korban, 50-55 éves életkor fölött támadják meg az embereket, s leginkább azok a személyek betegednek meg, akik több krónikus betegséggel is küszködnek, s így szervezetük kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben. Egyes esetekben együtt jelentkezhet a bárányhimlővel, ha a páciens gyermekkorában nem esett át az utóbbi betegségen. A mikrobák az esztendő bármelyik szakaszában megfertőzhetik az embereket, de ősszel és tavasszal a legtöbb a megbetegedések száma, amikor a leggyengébb a szervezet immunrendszere.

– Milyen tünetekkel jár együtt az övsömör?

– A betegek émelygésre panaszkodnak, 37–38,5 Celsius-fokos láz lép fel náluk, és idegszálgyulladást is kaphatnak. A homlokon, vagy az arc szemtájéki részén, vagy a tarkón, vagy a mellkason, vagy a felkaron, vagy a derékon, vagy a hason, de mindig csak a testtájékok egyik, jobb vagy bal oldalára övszerűen, 1-2 cm-es szélességben 0,2-0,5 cm átmérőjű, pirosas foltok tömege jelenik meg, melyek erősen viszketnek, és a páciens tompa, majd a betegség súlyosbodásával éles fájdalmat érez a hólyagok által elborított területen. A kiütéseket azonban nem szabad elvakarni, mert másodlagos fertőzést kaphatnak, mely gennyesedéssel jár. Két-három napon belül a hólyagocskák összefolynak, és kemény, sötétbarnás-feketés kéreg keletkezik rajtuk. Ez 5-7 nap múlva elszárad, sárgásbarnás réteg alakul ki a korábban hólyagokkal borított területen. Ez a kéreg 7–10 nap múlva leválik, s még két hétig ideiglenes pirosság marad a helyén. Az egész folyamat legalább egy hónapig tart. A viszketegség a betegség első tíz napja alatt intenzív.

– Miként kezelik a kórt, s miként lehet megelőzni a kialakulását?

– A betegség első öt napja során nem szabad fürödni, zuhanyozni, a kiütések nem érintkezhetnek vízzel, mert akkor szövődmények alakulhatnak ki, elsősorban piodermitis. A páciensnek legalább tíz napig meleg helyiségben kell tartózkodnia, nem szabad hideg vagy huzatos helyen lennie. A terápia első 5-7 napja során vírusölő, illetve immunrendszer-erősítő gyógyszereket írunk fel a betegnek. Naponta ötször, hatszor, tíz napig előbb szárító oldattal, majd 2-3 perc múlva vírusölő kenőccsel kell bekenni az övsömör által érintett területet. Sok vitamint is kell fogyasztania a páciensnek, fájdalom esetén pedig fájdalomcsillapítókat is felírunk a számára.

A megelőzés érdekében óvakodni kell a megfázástól, az influenzától. Vitaminokkal, az immunrendszert erősítő készítményekkel erősíteni kell a szervezet immunrendszerét. Egészségesen és kielégítően kell táplálkozni, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Használ, ha kialusszuk magunkat, sportolunk, és a 10. nap után naponta legalább egy-másfél óráig a friss levegőn tartózkodunk.

L. M.