Polgárháborús állapotok Ukrajnában

2014. január 24., 16:20

Az Egyesült Államok, a szomszédos Lengyelország, valamint az Európai Unió több más tagállama is erőteljes figyelmeztetést intézett Viktor Janukovics államfőhöz, követelve az erőszakos cselekmények beszüntetését és a vérontás leállítását.

Az ellenzék vezetői csütörtök este többórás megbeszélést folytattak Janukovics elnökkel a válságból való kiútkeresésről. A tárgyalások eredményei azonban az ellenzéki vezetőket egyáltalán nem elégítették ki, és a több tízezres tüntető tömeg is csalódottan fogadta. Vitalij Klicsko, az Udár párt elnöke késő este arról számolt be, hogy az államfővel és a kormány néhány jelenlévő tagjával ideiglenes megállapodás jött létre az erőszakos cselekmények beszüntetéséről. Klicskóék három napot adtak Janukovicsnak az elmúlt napokban letartóztatott, több mint száz tüntető szabadon bocsátására. Az elnök állítólag ígéretet tett erre. „Ez volt az egyetlen, amit elértünk” – ismerte el Klicsko, utalva arra, hogy Janukovics elutasított minden olyan követelést, amely az ő vagy kormánya lemondására irányult. Klicsko azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozásokkal nem hagynak fel addig, amíg nem kerül sor előrehozott elnökválasztásra. Leszögezte, hogy az ellenzék fő követelése Janukovics távozása a hatalomból. Felrótta az ukrán államfőnek, hogy letérítette Ukrajnát az Európa-barát útról, és erőteljesen Oroszország felé közelítette.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfelemeléssel, amely korlátozza a gyülekezési és a szólásszabadságot. Mára kritikussá vált az országban a helyzet, több nyugati megyében elfoglalták a tüntetők a megyei közigazgatási hivatalok épületeit, Cserkasziban, Poltavában és több más megyeszékhelyen folynak a harcok a tüntetők és a milícia között, közben a fővárosban elfoglalták a mezőgazdasági minisztériumnak a kijevi főutcán, a Hrescsatikon álló épületét is a tüntetők, akik elbarikádozták magukat az épületben. Lembergben a tiltakozók több száz fős csoportja két megyei képviselő vezetésével bement a közigazgatási hivatalba, hogy találkozzon Oleg Szalo kormányzóval, aki nem tartózkodott az épületben – közölte a lembergi zaxid.net hírportál. A kormányzóság épületét elfoglaló tüntetők bejelentették, hogy átveszik a hatalmat a megyében. Közölték: néptanácsot hoznak létre, s az ukrán alkotmány 5. cikkelye értelmében a Lemberg megyei tanács képviselői lesznek a hatalom gyakorlói. Az akció kezdeményezői kilátásba helyezték, hogy más állami intézményeket is elfoglalnak Lembergben, de nem fogják akadályozni azok működését.

A közigazgatási hivatal épülete előtt tüntetők később feltartóztatták a munkahelyére tartó kormányzót, és arra kényszerítették, hogy írja meg a lemondásáról szóló kérvényt. Szalo eleget tett a követelésnek, ám röviddel ezután nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt állította, hogy kényszer hatására írta meg a felmondását, mert a tüntetők leszámolással fenyegették. Azt is közölte, hogy hű volt Ukrajna elnökéhez és az is marad, s egyúttal feljelentést tett az ügyészségen a történtek kapcsán.

Ungváron közel kétezer tüntető gyűlt össze a város központjában lévő Posta téren, követelve Viktor Janukovics elnöknek és a kormánynak a lemondását.

dózsa/mti