Változhat az ukrán felsőoktatási törvény

2014. május 6., 09:21

Az ukrán parlament oktatási és felsőoktatási bizottsága konzultációra hívta össze az ország felsőoktatási intézményeinek vezetőit a készülő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban. A találkozóról Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke beszélt a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában.

Orosz Ildikó a műsorban arról beszélt: az új ukrán felsőoktatási törvény kimondja, hogy a felsőoktatás nyelve kizárólag az ukrán, s így Kárpátalján veszélybe kerülhet a magyar nyelvű felsőoktatás. Hozzátette: a konzultáció során úgy tapasztalták, a parlament mostani állandó bizottságának elnöke kompromisszumkésznek mutatkozott, és ígéretet tett, hogy módosításokat eszközölnek, s legalábbis a nem állami fenntartású egyetemek, főiskolák esetében engedélyezhetik a más nyelven történő oktatást.

Orosz Ildikó a másik megoldandó problémának nevezte, hogy meg kellene szüntetni a kettős mércét a kisebbségekkel szemben. Míg például az orosz nyelv és irodalom vizsgatárgy lehet a felvételin, más kisebbségi nyelvet nem emeltek be ebbe a körbe, még a magyart és a románt sem, annak ellenére, hogy mindkettő uniós ország nyelve. Így például magyar–román szakra ukrán nyelvből, idegen nyelvből és Ukrajna történelméből felvételiznek a diákok.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke hozzátette: minden szakirányra kötelező az ukrán nyelv és irodalom, és ugyanazt a szintet kérik számon a nemzetiségi tannyelvű középiskolát végzett felvételiző diákoktól, amit az ukrán anyanyelvű, ukrán iskolákban érettségizett és ukrán bölcsészszakra felvételizőktől elvárnak. Aki nem ér el megfelelő pontszámot, nem nyújthatja be a kérvényét.

Orosz Ildikó arról is beszámolt, hogy a találkozón felvetették azt a kérdést, hogy kétszintű érettségi rendszert kellene bevezetni. Ukránból lenne alapszint és felsőfok, a bölcsészszakokra a felsőfokot kérnék számon, a többi szakra pedig az ukrán nyelvi kompetenciát mérnék, s azt ellenőriznék, hogy a diák tud-e majd továbbtanulni. Az állandó bizottság elnöke ebben a kérdésben is nyitottságot mutatott, tette hozzá Orosz Ildikó.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)