A szakadárok nem halasztják el a népszavazást

2014. május 8., 16:52

Donyeck és Luhanszk megye Moszkva-barát szakadárjai nem halasztják el a vasárnapra tervezett függetlenségi népszavazást, holott kifejezetten erre kérte őket Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A szakadárok által Donyecki, illetve Luhanszki „Népköztársaságnak” nevezett megyék „népi tanácsai” csütörtökön külön-külön, de szinte egy időben egyhangúlag döntöttek arról, hogy megtartják a vasárnapi referendumot – jelentette az Interfax hírügynökség a testületek illetékeseire hivatkozva. A kijevi média szerdán kiszivárogtatta, hogy a luhanszki népszavazási kérdőíven négy kérdés szerepel majd: a megye lakóinak azt kell eldönteniük, hogy támogatják-e a független Luhanszki Népköztársaság kikiáltását, illetve későbbi csatlakozását Ukrajnához vagy Oroszországhoz. Feltehetően hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd minden a szomszédos Donyeck megyében is.

Az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki köztársaság” képviselői, 78-an egyhangúlag szavazták meg a határozatot – közölte Andrij Purhin, a szeparatisták egyik vezetője. „Ez nem a mi döntésünk, hanem a Donyec-medence népéé. Lehetőséget kaptak arra, hogy hőstettet hajtsanak végre, nekünk pedig nincs jogunk ezt a lehetőséget elvenni tőlük” – fűzte hozzá.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy egy újabb „putyini színjáték” zajlott le, amellyel az orosz elnök azt akarja bizonyítani, hogy Oroszország nem irányítja az ukrajnai szeparatistákat, hanem azok saját elhatározásukból, a „népakaratot” képviselve cselekednek.

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Putyinnak a népszavazás elhalasztására tett felhívását „politikai manipulációnak” nevezte, amelyet szerinte kizárólag propaganda céljából tett az orosz elnök. 

Közben az ukrán főügyészség keresetben kérte az illetékes kijevi bíróságot, hogy tiltsa meg a luhanszki megyei tanácsnak a népszavazás megrendezését május 11-én. A testület hétfőn hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményben fejezte ki, hogy támogatja a megye státusáról szóló referendum megtartását.

(MTI/Kárpátalja)