Légicsapást mértek egy Luhanszk megyei településre

2014. július 2., 16:23

Az ukrán hadsereg légicsapást mért szerdán a Luhanszktól északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településre.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a támadás következtében „házak omlottak le, áldozatok vannak a békés lakosság körében”. Magában Luhanszkban csak a légiriadót lehetett hallani, a városban nyugodt a helyzet.

A donyecki szakadárok „védelmi minisztere”, Ihor Sztrelkov szerint a hadsereg Donyeck és Kramatorszk elleni éjjeli tüzérségi támadásának több halálos áldozata van, pontos számuk egyelőre nem ismert.

Korábban az ukrán média a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet első napja alatt 1000 szakadár esett el.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy előző nap a belügyminisztérium megyei főosztályát fegyveres szakadárok megostromolták. A tűzpárbajban egy ember meghalt, húszan megsebesültek. Jelenleg is fegyveresek tartózkodnak az épületben, akikkel a rendőrök tárgyalni szándékoznak – idézte a polgármestert internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

Szerdáig több mint 27 ezer embert – közöttük több mint 10 ezer gyermeket, fogyatékkal élőt, illetve idős embert – menekítettek ki Donyeck és Luhanszk megyéből az ország más régióiba – közölte a rendkívüli helyzetek állami szolgálata. Az országos katasztrófavédelmi szerv szerint sokan egyénileg hagyták el állandó lakóhelyüket, és ideiglenesen rokonokhoz költöztek. A kormány kormányközi koordinációs törzset állított fel, amely az ideiglenesen megszállt, illetve a „terrorellenes művelet” által érintett településeket elhagyó állampolgárok szociális ellátásáról gondoskodik – írta az UNIAN.