Az Újbátyúi–Bátyúi Református Vegyes Kar a Művészetek Palotájában

2014. július 10., 07:18 , 704. szám

A Református énekek hangversenye, a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepe 2002 óta azzal a céllal kerül megrendezésre minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön, amelyet CD-n és DVD-n is megjelentetnek. Az átlagosan 370 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, kitűnő karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és orgonistákat felvonultató koncertet egyre több „világi zenekedvelő” és külföldi vendég is látogatja. A református összkarban anyaországi és határon túli kórusok egyaránt részt vesznek. Az egyesített kórus magját idén a Debreceni Kollégiumi Kántus, a Pasaréti Palló Imre Énekkar, a Psalterium Hungaricum Kórus, a Kelenföldi Református Egyházközség kórusa képezte, emellett évről évre a Kárpát-medence több részéből is érkeznek énekkarok. Így református kórusok részvételével, világi helyszínen lehettünk részesei a koncert-istentiszteletnek.

A 2014-es évben június 28-án állt színpadra a 16 kórust egyesítő összkar Budapesten a Művészetek Palotájában, ahol ez évben immár második alkalommal Kárpátalját az Újbátyúi–Bátyúi Református Vegyes Kar képviselte Ember Orsolya vezetésével. A hangversenyt egy maratoni (5 órás) főpróba előzte meg, majd az összehangolódott 350 fős énekkar 4 zenei blokk keretén belül tolmácsolta a kevésbé ismert református énekeket. Valamennyi blokk kezdetén egy-egy bibliai ige hangzott el, melyet az idén dr. Kocsis Máté református parlamenti képviselő testvérünk olvasott fel. A blokkokat 4 elismert karnagy vezényelte: Arany János, Cseri Zsófia, Szabó Szabolcs és Berkesi Sándor, orgonán közreműködött Alföldy-Boruss Csilla. A gyülekezet (közönség) az este során négy alkalommal énekelt együtt a kórussal, ami azt jelenti, hogy több mint 1700 énekes ajkáról csendült fel az ének.

A hangverseny végén Böszörményi Gergely bemutatta a 16 kórus 18 karnagyát, akik betanították a kórusaikkal a zsoltárokat és dicséreteket, és köszönetet mondott nekik érte.

A koncert-istentisztelet végén az összetartozást jelképezve mindenki a mellette álló kezét fogva énekelte el a Himnuszt, majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke adta áldását a kórusokra és a gyülekezetre.

Ember Emese