A Szvoboda, és a Népfront is kimaradhat a parlamentből

2014. szeptember 27., 17:10

Jelen helyzet szerint csupán három párt, Petro Porosenko Blokkja (BPP), Oleh Ljasko Radikális Pártja és a Julija Timosenko vezette Batykivscsina jut be a Legfelsőbb Tanácsba az október 26-ra kitűzött parlamenti választásokon – jelentette a mukachevo.net.

A portál szerint a fenti három párt lépi át bizonyosan a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt az Ilko Kucseriv nevét viselő Demokratikus Kezdeményezés Alap és a KMISZ által szeptember közepén közösen elvégzett felmérés alapján.

A közvélemény-kutatás értelmében a BPP-re a választók 26,9 százaléka adná a voksát, a radikálisokra 6,2 százalék, a Batykivscsinára 5,5 százalék szavazna azok közül, akik biztosak benne, hogy elmennek szavazni október 26-án.

Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök pártjának, a Népfrontnak a támogatottsága jelenleg 3,9 százalékos, a nacionalista Szvobodáé pedig 3,3 százalékos, azaz mintegy másfél százaléknyi szavazatuk hiányzik az öt százalékos bejutási küszöb eléréséhez. Még rosszabb Szerhij Tihipko Erős Ukrajna Pártjának helyzete, amelynek jelenleg 2,8 százalékos a támogatottsága, vagyis még az Ukrán Kommunista Párténál (3%) is alacsonyabb.

A Vagyim Rabinovics vezette Centrum pártra a megkérdezettek 1,3 százaléka, az Andrij Szadovij lembergi polgármester fémjelezte Önsegélyre (Самопоміч) 1,7 százaléka szavazna. A többi párt támogatottsága nem éri el az egy százalékot.

(mukachevo.net/Kárpátalja)