Módosította történelemből a ZNO programját a minisztérium

2014. november 9., 09:48

Módosította a külső független értékelés (ZNO) programját Ukrajna történetéből az oktatási minisztérium – jelentette a Novini Zakarpattya a tárca hivatalos honlapján megjelent rendeletre hivatkozva. Az ungvári portál szerint a program módosításáról az október 16-án a ZNO programjának megvitatására rendezett tanácskozás és a közvélemény ajánlásait figyelembe véve döntöttek.

A módosított program értelmében a 2015. évi Ukrajna története tesztből kikerül a történelem mint tudomány téma, csökkentették azoknak az objektumoknak a számát, amelyeket a felvételizőknek meg kell jelölniük a történelmi térképen, továbbá lényegesen lerövidült a felvételizők által kötelezően felismerendő építészeti és művészeti emlékek listája. Ugyancsak töröltek a programból egyes Krím történetére vonatkozó témákat, többek között, ami a félsziget ősi településeit, valamint az 1853–1856-os orosz–krími háborúkat illeti. Ugyanakkor az oktatási minisztérium bővítette az 1918–1920-as időszak eseményeire vonatkozó kérdések körét, illetve kiegészítette a programot a narancsos forradalomra, a Méltóság Forradalmára, a Krím megszállására és a Kelet-Ukrajnában folyó terrorellenes műveletre vonatkozó témákkal.

Valerij Bojko, az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ társadalomtudományi humán tantárgyak tartalmában illetékes osztályának vezetője szerint a módosítások nem befolyásolják alapvetően a 2015. évi ZNO tesztek kidolgozásának folyamatát, mivel még a munka elején tartanak.

A Novini Zakarpattya emlékeztet, hogy az oktatási minisztérium az Ukrajna története tantervet is módosította.

Mint ismeretes, a 2015-ös emelt szintű érettségikre áprilistól kerül sor, november 1-jével pedig kezdetét vette a jelentkezés a próbatesztelésre. Jövőre a felvételizők 1–4 emelt szintű érettségi vizsgát tehetnek, a vizsgatárgyakat egy 12 tantárgyat tartalmazó listából választhatják ki.