Visszaszerezhető az elismervény nélkül kifizetett pénz?

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

„Hiszékeny barátom ismerősei tanácsára megvette egy falunkbéli férfi szinte vadonatúj traktorát. Kifizette a vételár felét, s biztosítékként, hogy az összeg hiányzó részét is megadja, átadta a személyi igazolványát az eladónak. A kifizetett pénzért elismervényt nem kapott. Nem sokkal később a férfi visszavette a traktort, s feljelentést tett a rendőrségen, mondván a barátom ellopta tőle a gépet. Kérem, árulja el, mit lehet itt tenni?”

– Barátja érdekeinek védelmét jelentősen megnehezíti, hogy a vételár egy részeként átadott pénzről nem kapott semmiféle elismervényt. Legfeljebb ugyanazt teheti, amit rosszindulatú üzletfele, azaz feljelentést tehet a rendőrségen szélhámosságért, illetve a személyi igazolványa jogtalan birtoklásáért.

A Rendelkezés Ukrajna polgárának személyigazolványáról című dokumentum, melyet Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa 1992. 06. 26-án kelt №2503-ХІІ határozatával hagyott jóvá, megállapítja (23. pont), hogy „tilos bevonni a polgár személyigazolványát az Ukrajna törvényei által megállapított esetek kivételével, egyebek mellett tilos elvenni óvadékként”. Ily módon a traktor eladója teljesen jogtalanul tartja magánál a dokumentumot, s barátjának joga van a rendőrséghez fordulni, hogy foganatosítsanak intézkedéseket az igazolvány visszaszerzése céljából.

Ami a vételár előlegét illeti, a megkárosított fél keresetében kérheti a bíróságtól, hogy fizettesse vissza a szélhámossal a jogalap nélkül megszerzett összeget, ám ehhez bizonyítania kell, hogy a pénz átadása megtörtént. Ilyen bizonyíték lehet azoknak a tanúvallomása, akik esetleg jelen voltak az ügyletnél.

hk