A parlament engedélyezte az 55 éves nők korkedvezményes nyugdíjazását 2022-ig

2015. január 15., 15:48

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa szerdai ülésén elfogadta Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról törvény módosítását – jelentette a Karpatszkij Objektív az UNIAN hírügynökség nyomán.

A Radikális Párt képviselője, Jurij-Bohdan Suhevics által benyújtott módosító indítványra 256 honatya szavazott igennel a teremben jelen lévő 305-ből. A változás érinti a nyugdíjtörvény 40. paragrafusát, mely kimondja, hogy a nyugdíj összegének kiszámításába a teljes 2000. július 1. utáni időszak keresetei (jövedelmei) beleszámítanak. A módosítás értelmében a nyugdíjra jogosult kívánságára, s amennyiben fizetési kimutatásait a 2022. január 1-jéig terjedő időszakról elsődleges dokumentumokkal is alá tudja támasztani, vagy amennyiben a 2000. július 1-je utáni időszakban a biztosítási idő nem éri el a 60 hónapot, a nyugdíj összegének kiszámításánál ugyancsak figyelembe vehető bármely egymást követő 60 naptári hónapnyi biztosítási idő bére (jövedelme) a 2000. július 1-je előtti időszakból, a megszakításoktól függetlenül.

Ezenkívül a nyugdíjtörvény XV. fejezete 7-2. pontjának első bekezdése megállapítja, hogy 2022. január 1-jéig az 55. életévüket betöltött nők jogosultak a korkedvezményes öregségi nyugdíjra, amennyiben legalább 30 év biztosítási idővel rendelkeznek, továbbá azzal a feltétellel, hogy távoznak munkahelyükről. Ilyen esetben a számukra a nyugdíjtörvény 27. paragrafusának megfelelően, a 28. paragrafus figyelembe vételével felszámított nyugdíj összegét 0,5 százalékkal csökkentik a korkedvezmény minden teljes vagy nem teljes hónapja után.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)