Aftózis (nyálkahártya-gyulladás)

2015. március 10., 20:48 , 739. szám

Ha hideget vagy meleget fogyasztok, égő érzés van a számban, ha pedig sósat vagy édeset, fájdalmat érez. Tükör segítségével pedig észrevettem, hogy piros szélű, szürke fekélyek vannak a szájüregemben. Milyen betegségem van, és hogyan gyógyulhatok meg? – kérdezte telefonon egy mezőgecsei olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– A betegnél minden bizonnyal aftózis (nyálkahártya-gyulladás) alakult ki – magyarázza a szakorvos. – Ez a betegség a szájüreg vagy a nemi szervek nyálkahártyáját támadja meg, gyakrabban a férfiak, ritkábban a nők esetében. Általában vírus idézi elő, de az infekció-allergia, valamint az emésztési zavarok (gyomor- és bélbántalmak) is kiválthatják. Szürke színű hólyagocskák jelennek meg a megtámadott testrészeken, melyek nagyon hamar felnyílnak, és mély fekélyek maradnak a helyükön. A fekélyeket nekrotikus (szürke) hámréteg fedi, a széleik pedig pirosak. A vírusok fertőzési folyamatot indítanak el, a seb keletkezésekor gyulladás kezdődik, melyet immár baktériumok idéznek elő. A hideg, illetve a meleg ételek vagy italok fogyasztásakor a beteg kellemetlen, égő érzést érez, a sós, illetve az édes táplálékok, italok magukhoz vételekor pedig fájdalom lép fel a fekélyekben. A nemi szervekben fájdalom  és viszketegség lép fel nyomás hatására, vagy a vizelet irritáló hatása miatt.

– Miként kezelik a pácienseket?

– A vírusok ellen vírusölő szereket, a bakteriális fertőzések ellen pedig szintetikus antibiotikumokat írunk fel a betegeknek. Ugyancsak szedniük kell az orvos által előírt hortiaszteroidokat (hormonális készítményeket), továbbá B6-, B12- és C-vitaminokat, illetve immunrendszer-erősítő szereket. Külsőleg különböző szeszes oldatokkal kezeljük a megtámadott szájüregi nyálkahártyákat: zöldikével, Fukorcinnal, s szájöblögető szereket is alkalmazunk. Ha pedig a nemi szervek nyálkahártyáján alakulnak ki a fekélyek, antibiotikumokat tartalmazó kenőcsöket írunk fel. A kezelés 5–10 napig tart, de ha a betegség krónikussá vált, több hétig is elhúzódhat.

– Hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– Akiknél gyakran fordul elő a nyálkahártya-gyulladás – megesik, hogy évente 3-szor, 4-szer – ajánlatos félévente kivizsgáltatniuk a gyomor- és bélrendszerüket, s az ő esetükben is végleg meg lehet szüntetni a kórt, ha a rendszeres vizsgálatokkal megelőzik a problémák kialakulását. Szintén ajánlatos a szájüreg higiéniájának a betartása öblögetéssel és a fogorvos rendszeres, félévente történő felkeresésével.

Lajos Mihály