A szeparatisták vezérei ultimátumot intéztek Kijevhez a Donbászról rendelkező törvény módosítása miatt

2015. március 18., 20:35

Az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” (DNR) és „Luhanszki Népköztársaság” (LNR) fegyvereseinek vezetői elégedetlenek az oroszbarát szakadárok által megszállt területek különleges jogállásáról szóló törvény módosításával, s elutasítanak bármilyen kompromisszumot az ukrán hatalommal mindaddig, amíg a törvényben eszközölt módosításokat vissza nem vonják – jelentette az UNIAN hírügynökség Olekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnickij szeparatista vezetők közös közleményére hivatkozva, melyet a terroristák egyik honlapja közölt.

„Porosenko módosításaival a különleges státus bevezetését a Donbász egyes járásaiban bizonytalan időre elhalasztják... A DNR és az LNR kijelentik, hogy semmilyen kompromisszum nem lehetséges Kijevvel mindaddig, amíg el nem törlik Porosenko és a Legfelsőbb Tanács tegnapi szégyenletes határozatait” – közölték a szeparatista vezetők.

Szavaik szerint a fegyveresek korábban „beleegyeztek Donbász különleges státusába a megújult Ukrajna kötelékében”, de „Ukrajna nem újult meg”.

„Megtagadva a Donbásztól a különleges státust, Ukrajna széttaposta a törékeny minszki békét, és zsákutcába juttatta a helyzetet” – írja Zaharcsenko és Plotnickij.

Ezenkívül a fegyveresek véleménye szerint a békefenntartók behívása a Donbászra ellentétes „a béketerv egész logikájával”.

Az UNIAN emlékeztet, hogy március 17-én a Legfelsőbb Tanács megszavazta az államfőnek az oroszbarát szakadárok által megszállt területek különleges jogállásáról szóló törvény (№2378) 10. paragrafusának módosítására vonatkozó törvénytervezetét, s meghatározta a Donbásznak azokat a térségeit, amelyekben bevezetik a helyi önkormányzatiság különleges rendjét.

(unian.ua/Kárpátalja)