Március 20-án részleges napfogyatkozás lesz Kárpátalján is!

2015. március 19., 21:57

A napba nézés, a szelfizés részleges napfogyatkozáskor káros lehet a szemünkre – figyelmeztetnek a szakemberek.

Pénteken, közép-európai idő szerint fél kilenc és egy óra között teljes napfogyatkozás lesz látható az Atlanti-óceán északi és a Jeges-tenger térségében, azaz leginkább lakatlan területeteken – írja a saros139.hu. Lényegesen nagyobb területen, Grönlandon, Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Szibéria nyugati felén részleges napfogyatkozást figyelhetnek majd meg az érdeklődők, ha az időjárás is engedi. A Kárpát-medencéből nézvést a napkorongnak kb. a 60 százaléka lesz takarásban a legnagyobb fogyatkozás idején.

Nagy az érdeklődés az esemény iránt, már csak azért is mivel a következő csak 2021-ben lesz mifelénk. Teljes napfogyatkozásra ennél is tovább, 2081-ig kell majd várni a Kárpát-medencében.

Az ua-reporter.com portál szerint Ungváron a jelenséget ma közép-európai idő szerint 9 óra 39 perctől 11 óra 59 percig lehet majd megfigyelni. A csúcs 10 óra 48 perckor következik be, ekkor a Hold a Nap felületének majdnem 60 százalékát takarja majd el.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a napkorong felszíni fényessége óriási, ezért sem szabad szemmel, sem távcsővel, sem a fényképezőgép keresőjén keresztül, sem egyéb más módon nem szabad sokáig belenézni, mert súlyos szemkárosodáshoz vezethet. Az mno.hu összeállításában emlékeztet, hogy korábban hasonló esetekben sokan kormozott üvegen keresztül néztek a Napba, ami azonban kifejezetten káros. A csillagászok azt javasolják, keressük elő a korábbi részleges napfogyatkozások idejéből esetleg megőrzött speciális szemüveget. Ha nincs, távcsőboltokban lehet keresni ilyet, de ha elfogytak a készletek, akkor speciális, csillagászati távcsőhöz való fóliát érdemes vásárolni, amelyből házilag is készíthető alkalmas eszköz. Az ívhegesztéshez használt, sötét szűrőüveges pajzs is alkalmazható 12-es fokozaton. Huzamosabb ideig azonban ezzel sem ajánlott a napfogyatkozást figyelni. 20-30 másodperc után érdemes 5-10 perc szünetet tartani.

Manapság milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat az égitestek ritka asztrológiai együttállásával. A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ez éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne. A szelfi akár súlyos szemkárosodást is okozhat – figyelmeztet az mno.hu.

(saros139.hu/ua-reporter.com/mno.hu/Kárpátalja)