Ismételt felhívás a kárpátaljai magyarság megsegítésére

2015. április 10., 09:12

A magyar kormány ismét felhívással fordul minden megyei jogú városhoz és Budapesthez, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget nekik a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János a csaknem kétórás sajtótájékoztatón közölte: a kormány szerdai ülésén meghallgatták a külügyi és külgazdasági, valamint a belügyminisztert. A kormány megállapította, hogy az elmúlt egy évben az ott élő magyarok szociális helyzete jelentős mértékben romlott, nőttek az árak, csökkentek a bérek.

Napi kapcsolatban állnak Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a 200 ezres magyar közösséget érintő helyzet értékelése érdekében – jelezte. A kormány jelentős anyagi támogatást nyújt minden Kárpátalján dolgozó pedagógusnak, és segít abban is, hogy a szülők a gyermekeknek a napi étkezést biztosítani tudják – ismertette.

A kormány kifejezi, hogy a békés ukrajnai megoldásban érdekelt, és különösen fontosnak tartja az ország egységét, stabilitását – emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett Ukrajna területi egysége mellett, és Magyarország kész együttműködni az ukrán kormánnyal, hogy a helyzet stabilizálódjon.

(MTI/Kárpátalja)