Megemlékezés Beregszászban

2015. május 10., 12:07

Május 9-én Beregszászban a veteránok, a terrorellenes művelet résztvevői, iskolások és diákok, valamint a városi és járási önkormányzatok vezetői, a helyi közösségek képviselői együtt ünnepelték meg a II. világháborúban a nácizmus felett aratott győzelem 70-ik évfordulóját.

Ukrajna ebben az évben a május 8-9-i ünnepségek egy új hagyományának meghonosítását indította el az emlékezés és megbékélés európai szellemiségének jegyében, amelynek célja, hogy egyenlő módon emlékezzünk meg mindazokról, akik a nácizmus ellen harcoltak. A háború áldozatainak emlékszimbóluma pedig, sok európai országhoz hasonlóan, a vörös pipacsvirág lett. Hiszen a pipacs utal leginkább az ágyúgolyók szántotta véres harcmezőkre, közvetíti a halált és szenvedést.

A rendezvény a járási közigazgatás épületének közelében felsorakozott megemlékezők díszes felvonulásával kezdődött, akik átvonultak a Hősök terére, ahol sor került az ünnepélyes megemlékezésre.

Az ünnepségen felszólalt Mihajlo Ljasko alpolgármester, Seder Ilona, a járási tanács elnöke és Ligyija Bujevics, a városi veteránszervezet elnöke. „Ez a világméretű szörnyű esemény tanulságul kell, hogy szolgáljon az egész emberiség számára” – hangoztatta beszédében Mihajlo Ljasko.

Az elhunytak lelki nyugalmáért Vaszil atya, pravoszláv lelkipásztor tartott közös imát, majd a jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak az áldozatok emlékének.

(beregszasz.com.ua/VV)