Nyolc súlyos kárpátaljai beteg kapott gyógykezelési támogatást

2015. június 18., 19:20

A Gondoskodás (Turbota) megyei állami program keretein belül 2,5 millió hrivnyával támogatták a megyei költségvetésből a sürgős külföldi gyógykezelésre szoruló kárpátaljaiakat, néhányat közülük már Magyarországon kezelnek – adta hírül a mukachevo.net hírportál június 16-án.

Májusban Andrij Baloga, az Egységes Közép (Jedinij Centr, JeC) párt frakcióvezetője kezdeményezte a program változtatását, miszerint a képviselők jóváhagyásával további öt millió hrivnyát különítsenek el a súlyos betegségben szenvedők megsegítésére.

A képviselők határozata értelmében egy nagyszőlősi család 580 ezer hrivnyát kapott kislányuk cochleáris implantátumának (hallásjavító készülék) beültetésére, egy szerednyei család fiának csontvelőpunkcióját tízezer hrivnyával támogatták, továbbá 105 ezer hrivnyát kapott hepatitis C kezelését szolgáló gyógyszerek megvásárlására egy baranyai (Baranyinci, Ungvári járás) család. Egy ungvári család 50 ezer hrivnyát, egy kustánfalvi (Kustanovicja, Munkácsi járás) kisfiú 88 ezer hrivnyát kapott kemoterápiás kezelésre. Külföldön történő csontvelő-átültetés céljából egy volóci kisfiút 685 ezer hrivnyával, egy ungvári kislányt 530 ezer hrivnyával és egy munkácsi kisfiút pedig 369 ezer hrivnyával támogat a program.

(karpatalja.ma/VV)