A parlament elfogadta első olvasatban az önkormányzati választási törvényt

2015. június 19., 15:51

Elfogadta első olvasatban Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa az új önkormányzati választási törvényt – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A testület csütörtöki ülésén 271 képviselő szavazott igennel a №2831-3-as tervezetre. A honatyák hozzájárultak ahhoz is, hogy a törvénytervezetet gyorsított eljárásban készítsék elő a második olvasatban való tárgyalásra.

A tervezet vitája során Andrij Szobolev képviselő, aki Julija Timosenkóval közösen az e tárgyban benyújtott egyik alternatív jogszabálytervezetet jegyezte, bejelentette, hogy a Haza (Batykivscsina) párt frakciója visszavonja a saját tervezetét a №2831-3-as javára.

A képviselők által végül elfogadott törvénytervezet egyebek mellett kimondja, hogy a választásokra az alábbi rendszer szerint kerül sor:

1) a falusi és nagyközségi tanácsok képviselőit a jelenleg is érvényes egymandátumos egyéni választókörzetekben, egyszerű többséggel választanák meg;

2) a Krími Autonóm Köztársaság, a megyei, járási, városi, városi kerületi tanácsok képviselőit – arányos preferenciális választási rendszer alapján (a választásokat úgynevezett többmandátumos választókerületekben tartanák, melyek határai egybeesnének a Krími Autonóm Köztársaság, a megyék, a járások, a városok és a városok kerületeinek határaival, a helyi pártszervezetek /választási szövetségek szervezeteinek/ választási listái alapján, egyidejű jelöltállítással a territoriális körzetekben, amelyekre a többmandátumos választókerület oszlik);

3) a városi tanácselnököket (azokban a városokban, ahol a választók száma eléri vagy meghaladja a 90 ezret) – a szavazatok abszolút többségével, egymandátumos választókerületben;

4) a falusi, nagyközségi, városi (ahol a szavazók száma nem éri el a 90 ezret) tanácselnököket, falusi elöljárókat – egyszerű többséggel, egymandátumos választókerületben. 

A jogszabály előírja, hogy az adott önkormányzat létszámát a Központi Választási Bizottság határozza meg a választási kampány kezdete előtt, a választók számától függően. A tanácsok minimális létszáma – 500-nál kevesebb választó esetén – 10 fő, a maximális 80 fő lehet – 1,5 milliónál több választó esetén.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)