Újabb eszközökkel gazdagodtak a tehetségpontok

2015. szeptember 16., 10:09 , 766. szám

Szeptember 10-én a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán került sor a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tanévkezdő tanácsülésére, amelyen az alapítvány 2015/2016-os tanévének megvitatása, a programok pontosítása után újabb eszközöket vehettek át a tehetségpontok koordinátorai.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (GJA) 2011-ben indította el tehetséggondozó programját, amelynek keretében Kárpátalja 8 tehetségpontjában hétvégenként tartanak rendhagyó tanórákat a programban részt vevő pedagógusok a tehetséges, a tanulás és a tudományok iránt érdeklődő kisdiákoknak. Az elmúlt tanév kezdetén 21 500 hrivnya értékben vehettek át eszközöket a tehetségpontok koordinátorai, amelyhez 252 ezer forint értékben kémia- és biológialaboratóriumban szükséges fogyóeszközök is tartoztak. Most pedig, Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából egy ASUS márkájú laptopot, egy Epson projektort, az ezekhez tartozó eszközöket (táska, adatkábelek), fényképezésre és videózásra is alkalmas fényképezőgépet, memóriakártyákat, különböző adathordozókkal használható magnót, feltöltőkártyát és nyomtatópapírt kaptak a tehetségpontok összesen 3,7 millió forint értékben. Ezekkel, ahogyan Váradi Natália, a GJA irodaigazgatója is hangsúlyozta, az esélyegyenlőséget és a foglalkozások hatékonyabbá tételét kívánják szolgálni. Az eszközökön túl idén is minden tehetségpont kap majd laboratóriumi fogyóeszközöket a biológia- és a kémiafoglalkozásokhoz. A mostani eszközökkel együtt így összesen már 11,5 millió forint értékben gazdagodtak eszközökkel a tehetségpontok, s ezzel együtt pedig az azoknak otthont adó iskolák is.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács elnöke az átadón jelen lévőkhöz szólva elmondta, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően remélhetőleg az idei tanév is olyan hatékony lesz a kárpátaljai oktatási intézmények fejlesztése szempontjából, mint a tavalyi, ám „a kárpátaljai magyar oktatási intézmények akkor lesznek perspektivikusak, ha egyfajta modernitást, jövőbe mutató helyzetet és stabilitást” mutatnak, amelyhez nélkülözhetetlen az ország stabilitása.

A tanácsülés során meghatározásra kerültek a tehetséggondozó program idei foglalkozásainak időpontjai: október 3-án, 10-én és 17-én, illetve november 7-én, 14-én és 21-én kerül sor angol nyelv–ukrán nyelv–magyar nyelv, biológia–kémia–földrajz és alsós (3-4. osztály), valamint történelem–irodalom–művészettörténet, matematika–informatika–fizika tantárgyi csoportokban. Az órák időtartama minden korcsoportban 75 perc. A koordinátorok személyében történt némi változás. A Vári Tehetségpont vezetését Szi­lágyi Lajos után Márku Sándor, a Munkácsi Tehetségpont vezetését pedig Kenéz Éva után Horváth Ivett vette át. Az Ungvári Tehetségpontot továbbra is Kulin Judit, a nagydobronyit Molnár Erzsébet, a bátyúit Szántó Edit (munkájában segédkezik Bajusz Erzsébet), a beregszászit Snicer-Pobránszky Gabriella, a tiszaújlakit Simon József, az aknaszlatinait Benedek Imre irányítja majd.

Espán M.