A DNR és az LNR akadályozzák az ENSZ tevékenységét

2015. szeptember 25., 18:57

A két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság”, a „DNR” és az „LNR” akadályozza az ENSZ humanitárius akcióit – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A portál szerint szeptember 24-én Stephen O’Brien, a világszervezet főtitkárának humanitárius kérdésekben illetékes helyettese közölte, hogy az „LNR” hatóságai utasították az ENSZ valamennyi ügynökségét, hogy haladéktalanul fejezzék be működésüket, és szeptember 25-ig hagyják el a „köztársaságot”.

Ugyancsak aggodalmának adott hangot a tisztségviselő a nemzetközi nem kormányzati szervezetek bejegyzésével és akkreditálásával kapcsolatban a „DNR” területén. Hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag az ENSZ valamennyi humanitárius akciója szünetel a térségben.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, szeptember 1-jén az ENSZ bejelentette, hogy minden humanitárius szervezet komoly nehézségekbe ütközik annak a mintegy ötmillió embernek a megsegítése során, akik az elhúzódó Donyec-medencei konfliktus áldozataivá váltak, s nagy szükségük volna a támogatásra.

Az ENSZ humanitárius kérdések koordinálásával foglalkozó főosztálya szerint a demarkációs vonal mentén élő mintegy kétmillió ember tekinthető a legsérülékenyebbnek ebből a szempontból és a legnagyobb prioritást élvező csoportnak a humanitárius segélyezést illetően. Ezeknek az embereknek közel a fele az Ukrajna által ellenőrzött területeken él, a többiek a szakadárok felügyelte térségekben – derül ki a cikkből.

(zn.ua/Kárpátalja)