Ukrán titkosszolgálat: fegyveres orosz felforgató csoportot fogtak el Kijevben

2015. december 11., 08:47 , 779. szám

Fegyvereket, robbanószereket birtokló orosz felforgató és felderítő csoportot fogtak el csütörtökre virradó éjjel az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) Alfa különleges alakulatának tagjai – közölte az SZBU szóvivője.

A rajtaütés közben tűzharc bontakozott ki, amelyben ketten életüket vesztették: az Alfa alakulat egy tagja és az a diverzáns, aki automata fegyverrel tüzet nyitott – közölte Olena Hitljanszka SZBU-szóvivő.

A csoport az SZBU tájékoztatása szerint Kijeven kívül más ukrán nagyvárosokban is tevékenykedett. Egy kijevi lakásban ütöttek rajtuk, három orosz és három ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. A lakásban nyolc darab házi készítésű robbanószerkezetet, négy kilogramm trotilt, automata fegyvereket, több mint negyven kézigránátot és mintegy kétezer lőszert foglaltak le.

A szóvivő közölte, hogy még tart a művelet, ezért további részleteket később közölnek.

Oleg Grisin, Oroszország kijevi nagykövetségének sajtóattaséja délután megerősítette: megkapta a külképviselet a hivatalos értesítést az ukrán külügyminisztériumtól arról, hogy orosz állampolgárokat vettek őrizetbe Ukrajna területén. Az attasé hozzátette, hogy a nagykövetségen készítik a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik a fogva tartottakkal való találkozót.

(MTI/Kárpátalja)