25 ezer hrivnya adót vetnének ki az egymillió hrivnyánál drágább autókra

2015. december 22., 18:24

A Pénzügyminisztérium javasolja, hogy fizessenek évi 25 ezer hrivnya közlekedési adót azoknak a járműveknek a tulajdonosai, amelyeknek az értéke meghaladja az egymillió hrivnyát – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP), ismertetve a 3688-as számú, Ukrajna Adótörvénykönyvének és bizonyos jogszabályainak módosításáról a 2016. évi költségvetési bevételek kiegyensúlyozottságának biztosítása céljából című törvénytervezetet, melyet december 22-én nyújtottak be a Legfelsőbb Tanácsban.

Jelenleg a 3 liter motorűrtartalmat meghaladó, ötévesnél nem idősebb gépkocsik után fizetnek az ukrán polgárok évi 25 ezer hrivnya adót. A pénzügyi tárca tehát változtatna a „fényűzés” kritériumain, s a motor űrtartalmától függetlenül minden egymillió hrivnyánál drágább, ötévesnél nem régebbi luxus személygépkocsira a legmagasabb adót vetné ki.

A EP korábban jelezte, hogy az új adórendelkezéstől a kormányzat 3,4 milliárd hrivnya bevételre számít 2016-ban. Az idei esztendő első 10 hónapja alatt a járműtulajdonosok 392 millió hrinyát fizettek be a költségvetésbe.

A portál emlékeztet, hogy a szóban forgó normát tartalmazta a kormány adóreform-tervezetének úgynevezett „kompromisszumos” változata is, amelyet a parlament nem volt hajlandó megszavazni.

A „luxus” kategóriájú autók közé tartoznak a Pénzügyminisztérium jegyzéke szerint a Mercedes-Benz, BMW, Lexus, Audi, Porsche, Infiniti, Land Rover, Jaguar, Bentley, Maserati, Rolls-Royce, Maybach, Aston Martin, Ferrari, Lamborghini márkájú gépkocsik.

Az EP korábban azt írta, hogy a szóban forgó módosító indítvány az eddigi kétkulcsos (15 és 20 %-os) adó helyett egységesen 18 százalékos jövedelemadót vezetne be, az osztalékadó mértéke maradna 5 százalék.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)