A Legfelsőbb Tanács az alkotmánybírósághoz továbbította normakontrollra az igazságügyi alkotmányreform tervezetét

2015. december 22., 18:46

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa az ülésszak napirendjére tűzte, és normakontrollra az alkotmánybírósághoz továbbította az igazságügyi alkotmányreform tervezetét, melyet az államfő nyújtott be sürgősséggel a törvényhozásnak – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség tájékoztatása szerit az erre vonatkozó indítványra 291 honatya szavazott igennel a parlamentben az ülésteremben jelenlévő 364-ből. Az indítványt előzőleg a törvényhozás szakbizottsága is támogatta.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a törvénytervezet előirányozza egyebek mellett, hogy a bírák megválasztásának jogát a parlamenttől a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács venné át. Egyébként függetlenségük biztosítása érdekében eltörölnék az első, 5 évre szóló kinevezés gyakorlatát, azaz mindjárt időkorlát nélkül neveznék ki a bírákat. A jövőben csupán az alkotmánybírák esetében maradna meg a 9 év hivatali idő.

A törvénytervezet bevezetné a bírák „funkcionális immunitását” a jelenleg hatályos abszolút immunitás helyett. Ezek szerint a bírókat nem lehetne felelősségre vonni ítéleteik és állásfoglalásaik miatt, az általuk elkövetett bűncselekményekért és adminisztratív jogsértésekért viszont eljárást indíthatnának ellenük.

A parlamentben elhangzott, hogy a tervezetben figyelembe vették a Velencei Bizottság ajánlásait és a reform társadalmi vitája során megfogalmazódott észrevételeket.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az igazságügyi alkotmányreform tervezetét október 30-án hagyta jóvá az Alkotmányozó Bizottság.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)