Nemzetközi rangsorok: Ukrajna a korrupt, „törékeny államok” között

2015. december 22., 21:20

A 2015-ös esztendő eredményei alapján Ukrajna a „törékeny államok” között helyezkedik el, ahol a korrupció nem kivétel, hanem szabály. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint ez derül ki azokból a nemzetközi rangsorokból, amelyeket független szakértők és újságírók egy csoportja ismertetett kedden az Ukrajna a globális rangsorokban projekt keretében.

„Az elmúlt esztendőhöz viszonyítva a gazdasági rangsorokban Ukrajna rontott, vagy legalábbis nem javított helyzetén, ami egyebek közt arra vall, hogy a reformok lassan haladnak. Ami a társadalmat illeti, Ukrajna nemzetközi összevetésben meglehetősen előkelő pozíciókat foglal el. Problémáink vannak a korrupció elleni harccal, Ukrajna nem tudott kiszakadni a korrupt országok csoportjából, amelyhez még 2-3 évvel ezelőtt tartozott, s a Majdan után nem változott lényegesen a helyzet” – közölte Szevhilj Muszajeva-Borovik, a projekt koordinátora.

Szavai szerint éppen a korrupció magas szintjének és a reformok lassú ütemének tudható be, hogy Ukrajna a „törékeny államok” között tanyázik.

Elhangzott, hogy az Ukrajna a globális rangsorokban projekt kidolgozásában civil aktivisták, újságírók és kutatók vettek részt.

Az UNIAN emlékeztet, hogy korábban az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közzétette Fejlesztési Programjának idei jelentését az emberi fejlettségi index (Human Development Index – HDI) alapján, melyben Ukrajna a 81. helyet foglalja el az ENSZ mintegy 200 tagországa között. A HDI egy mutatószám, amely a világ országainak összehasonlítását teszi lehetővé a születéskor várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal alapján. Tavaly Ukrajna a 84. volt ugyanebben a rangsorban.

(unian.ua/Kárpátalja)