A család a legszentebb közösség

IV. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Nap

2016. január 13., 11:32 , 783. szám

Január 9-én negyedik alkalommal szervezte meg nagycsaládos napját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). Az egyesület évkezdő összejövetelére a beregszászi Rákóczi-főiskolán került sor, összesen közel 400 szülő és gyermek részvételével.

A rendezvény megnyitóján a történelmi egyházak képviselői kértek áldást a nagycsaládos nap résztvevőire, minden kis és nagycsaládra. Molnár János beregszászi esperes-plébános köszöntőjében kiemelte: Jézus Krisztus családban született és nevelkedett, ezzel megszentelte ezt az Isten által akart, legszentebb közösséget. Sipos József tiszakeresztúri és tiszaújlaki református lelkész arról szólt, hogy bár kereszténynek és nagycsaládosnak lenni fárasztó, soha nem szabad feladni, küzdeni kell a célok megvalósításáért. Levcsenkó Róbert dédai görögkatolikus parochus, espereshelyettes kiemelte, hogy bár nagycsaládban élni sok nehézséggel jár, mégis így teljes a családok élete. S fontos, hogy otthoni teendőin túl otthonán kívül is tevékenykedjen az ember, hogy érezze: ő is fontos része társadalmunknak.

Török Dénes, a KMNE elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy egy felmérés alapján a boldogság nem a pénzben és a sikerben keresendő, mert az az igazán boldog ember, aki erős családi és baráti kapcsolatokkal rendelkezik. Mindazok pedig, akik részt vesznek a nagycsaládos napon, ezen kapcsolatokat igyekeznek ápolni, ezzel is keresve a boldogságot.

Az egyesület elnöke ismertette továbbá a Vándorbölcső pályázatot is. A KMNE nemrég egy jó minőségű, új bölcsőt kapott Czotter Andrástól, a magyarországi Ágymester manufaktúra vezetőjétől, azzal a feltétellel, hogy a bölcsőt 4 hónapos időszakra adják kölcsön az azt igénylő családoknak. A hagyományos bababútort elsőként Balogh Lívia és Balogh Oszkár csapi házaspár kapta meg, akik két kamasz fiuk után e hónapra várják harmadik gyermeküket, vagyis nemsokára maguk is nagycsaládosokká válnak. Őket egy olyan család követi majd 4 hónap múlva, amelyben májusra várják az új családtag érkezését.

A megnyitót követően a gyermekek és szüleik érdeklődésüknek és koruknak megfelelő programokon vehettek részt. A szülők programja Léder László Apák az apátlan társadalomban c. előadásával vette kezdetét. Az előadásban a szülő-gyermek kapcsolatról, az apák gyereknevelésben és háztartási munkákban való részvételéről esett szó. Mindkét fél ugyanolyan fontos tényező a családi életben, és mivel ma már kevesebb családtag él egy fedél alatt, több feladat jut egy-egy személynek, ami elengedhetetlenné teszi a megfelelő munkamegosztást. Mint elhangzott, a magyarok körében a férfi és női szerepek tradicionálisak, s a magyarok, bár a legtöbb család csak egy gyermeket vállal, ennek ellenére kifejezetten családcentrikusak.

Teleki Péter Pál A férfivé válás útján. A nemi identitás erősítésének szükségessége és lehetőségei az iskolai nevelésben c. előadásában a nevelés több vitás pontjára is rávilágított. Fontos a reális apakép közvetítése, az apai szerepről való tájékoztatás, s hogy mindenkiben tudatosodjon: az apák jelentősége, érzelmi jelenléte a gyermek életében egyenrangú az anyákéval. Az uniszexizmus, a szóban hirdetett, ám nem mindig megtartott egyenlőség, az összemosódó nemi szerepek hatására bizonytalan nemi identitás alakul ki a fiatalokban, sok a férfias nő, a nőies férfi, élnek az előítéletek és a sztereotípiák a nemekkel szemben. „A nemiség a személyiség legősibb, legkarakteresebb hordozója”, ennek fényében pedig hatalmas társadalmi problémát jelent az a nézet, mely szerint a nemi hovatartozás nem biológiai meghatározottság, hanem választás kérdése.

Az előadások alatt a kisgyermekekkel érkező anyukák számára Szilágyiné Tóth Gabriella óvodapedagógus mutatott be ringatókat, hőcögtetőket, mondókákat, amelyek eléneklése, eljátszása szorosabbá fűzi a kapcsolatot anya és gyermeke között.

A gyerekek számára 3–6, 7–12 és 13 évesnél idősebb korosztályonkénti bontásban Csernik Szende székely lábbábos tartott előadást, a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat tagjai ügyességi játékokkal készültek. Emellett volt gyerekszínház, kézműves-foglalkozás, jégkorcsolyázás, a kamasz fiúknak Gogola István pszichológus tartott foglalkozást, a lányokat a Pure Fashion (gimnazista lányokat megszólító, keresztény értékeken nyugvó program) céljairól tájékoztatták.

A IV. Kárpátaljai Magyar Nagy­csa­lá­dos Nap a Csörömpölők Együttes előadásával zárult.

Espán M.