Márciusban dönthetnek a mozgósításról

2016. március 3., 10:09

Már márciusban döntés születhet arról, meghirdetik-e a mozgósítás következő hullámát – jelentette ki Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

„Nagyon fontos a számunkra, hogy erős, hadra fogható legyen a hadseregünk, mely kész kivívni a győzelmet. Kétségtelen, hogy e hadsereg döntő hányadának hivatásos alapon kell harcolnia. Minél nagyobb ez a hivatásos összetevő, annál hatékonyabban működik a katonaság” – idézte az RNBO titkárát az UNIAN hírügynökség szerdán este.

Közölte: az ország a gazdasági nehézségek ellenére növelte 2016-ban a védelmi kiadásokat, ami lehetővé tette, hogy emeljék a szerződéses katonák javadalmazását. Szerinte ennek tudható be, hogy jelentősen nőtt azoknak a száma, akik szerződéses katonának állnak.

„Nálunk március a kontroll-hónap, ami a mozgósításra vonatkozó döntés meghozatalát illeti. Ha azt látjuk, a szerződéses katonák számának növekedése megfelelő ütemben halad, hogy biztosított legyen a hadsereg szükséges létszáma, nem fogjuk sürgetni a mozgósítást, s tartalékként fogjuk használni arra az esetre, ha fokozódna az agresszió Oroszország részéről” – jelezte Turcsinov.

Emlékeztetett, hogy további tartalékot jelentenek azok a fiatalok, akiket sorkatonai szolgálatra hívnak be a hadseregbe. „De itt világos az irányelv, hogy sorkatona nem teljesít szolgálatot az ATO övezetében. A Vezérkar és a Védelmi Minisztérium egyértelműen tartja magát ehhez az elvhez” – mondta az RNBO titkára.

Olekszandr Turcsinov egyben biztosított arról, hogy a leszerelésre a korábban megállapított időpontban kerül sor. „Az a feladatunk, hogy a leszerelendők többségét hivatásosak váltsák fel, ezzel növelve, s nem csökkentve hadseregünk harci potenciálját” – mutatott rá.

(unian.ua/Kárpátalja)