Lucenko: amint Jacenyuk lemond, a BPP kész megnevezni kormányfő-jelöltjét

2016. március 14., 14:57

A Narodnij front párt frakciója, amely Arszenyij Jacenyukot, a jelenlegi kormányfőt támogatja a parlamentben, két kiutat lát a politikai válságból: a koalíció ismét működni kezd, vagy új kormány alakul – közölte Makszim Burbak, a párt frakcióvezetője a parlament egyeztető tanácsának március 14-i ülésén, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

Burbaknak meggyőződése, hogy nincs alternatívája a jelenlegi Jevropejszka Ukrajina koalíciónak, ezért stabilizálni kell annak működését.

„A miniszterelnök felszólította a koalíció frakcióit, hogy újítsák fel a koalíció működését. Nincsenek közöttünk világnézeti különbségek. Együtt kell működnünk Ukrajna érdekében, hogy kilábaljunk a mesterségesen előidézett krízisből” – jelezte Burbak.

Ellenkező esetben, figyelmeztetett a frakcióvezető, Petro Porosenko államfőnek és pártja frakciójának vállalnia kell a felelősséget, be kell mutatniuk az új kormányt, az új miniszterelnököt és a választási jelszavak helyett az új kormányprogramot, majd megindulhatnak a tárgyalások a parlamenti erőkkel ezek támogatásáról.

Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) frakciójának vezetője válaszában kijelentette:

„Amint megkapjuk a miniszterelnök lemondását, előterjesztjük a jelöltet. Régóta várunk erre a pillanatra.”

„Van jelöltünk, programunk, és szavazataink is vannak” – biztosított Lucenko.

Ugyanakkor Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezére rámutatott: amíg a két legnagyobb parlamenti frakció vezetője vitázik egymással, „emberek milliói szeretnék látni ezt a jelöltet”, s ennek az embernek a programját, miután a színfalak mögött osztozkodnak a tisztségeken.

Lucenko visszautasította a vádat, mondván nem osztozkodnak semmiféle tisztségeken.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)