Hogyan használjuk a Phylazonitot sárgarépa, petrezselyem és retek termesztésénél? (X)

2016. április 6., 09:15 , 795. szám

A Phylazonit alkalmazása különösen jó eredményt produkál a zöldségfélék esetében. A melegházi, intenzív termesztés mellett nagyban segíti azok munkáját is, akik szabadföldön termesztik e kultúrákat. Alább néhány jó tanáccsal szeretnék szolgálni számukra.

A sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek termesztése során több munkafáziskor is alkalmazható a Phylazonit.

Vetéskor a legjobb kijuttatási mód a mag mellé történő kivitel. Ebben az esetben lesz a legmagasabb a hasznos baktériumok száma a kikelő növények gyökerének közelében.

A petrezselyem és sárgarépa esetében az ikersoros bakhát elkészítését, majd a vetőmag kiszórását követően az elvetett magot betakarjuk magházfölddel, illetve begereblyézhetjük. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a föld tömörödését, használhatunk fűrészport is a magágy takarásához. Ezután a sorokat öntözzük be a biotrágya oldatával (1,5-2 dl/10-12 l víz/10 folyóméter). A termelők nagy többsége a magágyat Stomp (1 dl/10 l víz), vagy Dual Gold (0,5 dl/10 l víz) gyomirtó szerrel kezeli a használati útmutatónak megfelelően, hogy megakadályozza a gyomok kikelését. E szerek 10 liternyi oldata permetezőgéppel kijuttatva körülbelül 300-400 négyzetméterre elegendő. A biotrágyát és a gyomirtó szert külön-külön juttassuk ki!

A hónapos retek esetében az ágyás előkészítése után, a vetőmag kiszórását követően háti permetezőgéppel az egész ágyás felületét kezeljük Phylazonittal (1,5-2 dl/10-12 l víz/ 50 négyzetméter). Ezt követően takarjuk, vagy gereblyézzük be az ágyást. Majd gyomirtó szerrel kezeljük a talaj felületét.

A kelés utáni öntözéshez is használjunk Phylazonitot (2 dl/100 l víz/100 folyóméter): a retek esetében legalább 1-2 alkalommal. A sárgarépa és a petrezselyem termesztése során azok, akik nagyobb területen foglalkoznak ezekkel, havonta legalább egyszer adjanak a csepegtetővízhez biotrágyát (1-2 l/1000 l víz/1000 folyóméter), amennyiben az ikersorok közé csepegtetőszalag van húzva. A kiskerti termesztés esetében locsolóval is ki lehet juttatni a biotrágyát (2 dl/100 l víz/100 folyóméter). A zöldség meghálálja majd a törődést!

Meg szeretném jegyezni, hogy amennyiben már elvetették a magot, illetve akinél már ki is kelt a növény, ugyanúgy használhatja a Phylazonitot az öntözővízhez keverve. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy az öntözésre a késő délutáni–esti órák a legalkalmasabbak, hogy minél hatékonyabb legyen a biotrágya.

Fontos megjegyezni, hogy aki Phylazonitot, illetve starter, vagy fejtrágyát is használ, az külön-külön juttassa ki ezeket!

Amennyiben bármilyen kérdésük van a biotrágya zöldségtermesztésben való alkalmazását illetően, érdeklődjenek a 050 372-78-40-es,
vagy a 050 372-34-66-os telefonszámokon.

Erőt és egészséget, magas hozamokat kívánok minden termelőnek!

Tóth Zoltán
Phylazonit-szaktanácsadó, mezőgecsei termelő