Ötmillió ukrán tartózkodik külföldön, a legtöbben Oroszországban

2016. június 8., 20:38 , 805. szám

Jelenleg közel 5 millió ukrán állampolgár tartózkodik legálisan külföldön – közölte Andrij Szibiga, az ukrán Külügyminisztérium konzuli osztályának igazgatója a varsói Ukrán Házban, ahol a helyi ukrán közösséggel találkozott.

Az eseményről beszámoló Ukrajinszka Pravda szerint Szibiga úgy fogalmazott, a külföldön tartózkodó ukránok száma „figyelemre méltó és növekvő tendenciát mutat”.

A diplomata többek között elmondta, az ukrán konzulátusok jelenleg évi 70 ezer biometrikus útlevelet adnak ki ukránoknak a határokon túl.

„Előrejelzésünk szerint jövőre közel 100 ezer útlevél kiállítására kerül sor külföldön” – tette hozzá.

Közölte, Ukrajnában mára mintegy 1,2 millió biometrikus útlevelet állítottak ki, s az ukrán államnak 2,5-3 millió biometrikus útlevél kiállítására van kapacitása évente.

Szibiga szólt arról is, hogy a külföldi útlevelek kiállítása a leggyakrabban igényelt konzuli szolgáltatás külföldön, amely jelenleg fennakadás nélkül, maximálisan egyszerűsített eljárás alapján zajlik, minden bürokratikus akadályt megszüntettek az ukrán polgárok számára.

A diplomata szerint a legintenzívebb az ukrán külügy konzuli tevékenysége – s értelemszerűen a legtöbb az ukrán – Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Oroszországban, Németországban és Lengyelországban. Rámutatott, hogy a legtöbb ukrán ezen belül jelenleg Oroszország területén él.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)