Mintegy négyszázan fertőződtek meg Izmailban

2016. június 20., 17:22

Az Odessza megyei Izmailban hiperklórozásnak vetik alá a vízvezetékrendszert – jelentette az Ukrajinszka Pravda hétfőn Andrij Abramcsenko polgármesternek a Facebook közösségi oldalon megjelent közleménye alapján.

„Az a határozat született, hogy profilaktikai célzattal elvégzik a vízvezetékrendszer hiperklórozását, mivel a norovírusok és a rotavírusok ellenállóak azzal a klórmennyiséggel szemben, amellyel a víz szabvány fertőtlenítését végzik” – írta a városvezető.

Szavai szerint a hiperklórozás idején a víz fogyasztásra alkalmatlan lesz.

„A munkálatok megkezdése előtt hat órával értesítjük Izmail városának lakosságát, hogy felhalmozzák a szükséges vízkészletet” – jelezte.

Hozzátette: a víz jelenleg a kötelező forralást követően háztartási célokra felhasználható.

A polgármester ugyancsak közölte, hogy elrendelték bizonyos városkörnyéki területek őrzését, mivel a víztározók felszínén E. coli baktériumokra, rotavírusokra és norovírusokra bukkantak.

„Külön kiemelném: a szakemberek következtetéseiből kitűnik, hogy a vezetékes víz valamennyi elemzése negatív lett bakteriális fertőzésre” – tette hozzá.

Ugyanakkor a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata közölte, hogy június 16–19-én 399 személyt, köztük 241 gyermeket szállítottak az izmaili járási kórházba akut gastroenterocolitis (akut gyomor-bélhurut) előzetes diagnózissal.

A hétfő reggeli állapot szerint 260 személyt (köztük 185 gyereket) kezelnek Izmail egészségügyi intézményeiben. A kórházat már elhagyhatta (járóbeteg-ellátásban részesül) 139 személy (köztük 56 gyermek).

Az akut gyomor-bélhurut tünetei hasmenés, hányás, hasi fájdalom és görcsök, súlyos esetben magas láz lehetnek. A betegség különösen a csecsemők és gyermekek esetében veszélyes, mivel kiszáradással járhat. Leggyakrabban norovírusok és rotavírusok, valamint baktériumok okozzák.

Lapunk is beszámolt róla múlt szombaton, hogy Abramcsenko Facebook-bejegyzésében közölte, az emberek valószínűleg az ivóvíztől fertőződtek meg.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a járvány a lehullott nagy mennyiségű esőt követően ütötte fel a fejét, amikor (és ilyen még nem fordult elő, amióta feljegyzéseket készítenek) egy óra alatt majdnem egyhavi csapadékmennyiség hullott. Természetesen víz alá kerültek bizonyos temetkezési helyek, udvari vécék – valami a felszínre került” – írta Izmail polgármestere.

Izmail több mint 70 ezer lakosú járási jogú város Odessza megye délnyugati részén.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)