Tisztújító közgyűlés a KMPSZ Beregszászi Regionális Szervezetében

2016. október 26., 10:28 , 824. szám

Október 20-án a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) Beregszászi Regionális Szervezete megtartotta soros tisztújító közgyűlését.

A közgyűlésen ünnepélyesen Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, valamint beszámolt az elmúlt évek eredményeiről. Kiemelte: 2010-ben a magyar nemzet politikai egységét helyreállította a magyar kormány a parlamentben, miáltal mindenki, aki a Kárpát-medence őshonos lakója és ő maga vagy felmenője magyar államformációhoz tartozott, visszanyerhette, ha akarta, az állampolgárságát – ezzel a döntéssel ismét egyfajta átjárhatóság jött létre a szétszakított magyarlakta régiók között. Azzal, hogy rehabilitálták a magyar nyelvet a Kárpát-medencében, annak presztízse a gyengébb gazdasággal rendelkező országokban megerősödött, Ukrajnában is. Ennek köszönhetően a magyar iskolákban tanulók száma is növekedett. A felnőttképzési rendszerben több mint 2000-en akarnak magyarul tanulni – ez is a nyelv presztízséről tanúskodik. Az elnök örvendetes ténynek nevezte ezt a lehetőséget, de egyben felhívta a figyelmet, hogy egy ellentétes folyamat is elindult. Egy újabb problémával kell szembenézni, ez pedig a pedagógushiány. Bár a magyar állam igyekezett segíteni a pedagógusokat, de a gazdasági mélyrepülést, amelyben most Ukrajna van, ez nem tudja kompenzálni, a nyár folyamán 221 pedagógus hagyta ott munkáját. Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a pedagógusszövetség a maga eszközeivel igyekszik kezelni ezt a problémát, a kérdést minden fórumon felvetik, de a megoldás, mint mondta, sokkal magasabb szinteken van.

„Egy negyedszázada, hogy a KMPSZ fennáll, sok eredményt sikerült elérni” – mondta az elnök. Megalakult a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Fiókintézete, melynek Gabóda Béla lett a vezetője. Elfogadták a közoktatási törvényt, jól működnek a GENIUS tehetséggondozó programok, a nyári Erzsébet-táborok, dolgoznak azon, hogy komplex magyar érettségi vizsgát adhassanak a következő évtől a diákok, jól haladnak az infrastrukturális beruházások, ami annak is köszönhető, hogy a megyei tanácsban a magyar frakció a mérleg nyelveként tud dolgozni, így különböző oktatási beruházásokat a járásban ukrán állami pénzből is tudnak finanszírozni. „Bár az egyik oldalt szorítanak minket, de a másik oldalt az Úristen kiparancsolja, hogy az életszínvonalunk, a komfortérzetünk ne legyen olyan mélyzuhanásban” – mondta el Orosz Ildikó.

Szántó Edit, a KMPSZ beregszászi regionális elnöke beszámolójában örömét fejezte ki, hogy a közgyűlésen szép számmal jelentek meg a kollégák. Mint mondta, a pedagógus mindig is fáklya volt, belőle ered a fény, ezt a fényt nem könnyű feladat szétterjeszteni. „Mi a legfontosabb most egy kárpátaljai magyar pedagógus számára? Az anyanyelv megőrzése! Mindig veszélyben van az anyanyelv, és anyanyelvi kultúránk őrzése a legfontosabb.”

Szántó Edit elmondta, hogy a KMPSZ-hez mindenkor bizalommal lehetett fordulni, mindenkor lehetett rá számítani. A szövetség mindig meghatározó feladatának tekintette az anyanyelvi oktatást és a magyar kultúra védelmét, a magyar pedagógusok továbbképzését, a tantárgyi versenyek, vetélkedők szervezését és lebonyolítását, a GENIUS tehetséggondozó program támogatását, a gyermekétkeztetést és táboroztatást, a segédanyagok, módszertani szaklapok megjelentetését és támogatását. Kiemelte az anyanyelvi versenyeket, amelyekre a legnagyobb csapatot a Beregszászi járás állította ki, úgyszintén a KMPSZ tantárgyi vetélkedőire a beregszászi régió állította ki a legtöbb diákot: közel 1450 fiatalt.

A regionális elnök beszámolóját Kovács András, a Tankönyv- és Taneszköztanács elnöke, valamint Riskó Márta és Szilágyi Lajos körzetvezetők egészítették ki. A beszámolókat követően került sor a tisztújításra, ismét megválasztották a körzetvezetőket és a regionális elnököt is. A számláló és ellenőrző bizottság felállítását követően megkezdődött a szavazás. Az idei közgyűlésen titkos szavazással választották meg a regionális elnököt, ugyancsak titkos szavazással jelöltek megyei elnököt, valamint megválasztották a körzetvezetőket. Mivel Szántó Edit korábban jelezte, hogy nem vállalja a következő négy évben a beregszászi régió vezetését, a résztvevők szavazatai alapján Szilágyi Lajost választották a KMPSZ beregszászi regionális elnöki tisztségére. A megyei elnöki tisztségre a KMPSZ beregszászi regionális közgyűlése továbbra is Orosz Ildikót javasolja.

A közgyűlés által választott körzetvezetők a következő személyek lettek: Kovács András, Kovács Erika, Fring Erzsébet, Szilágyi Lajos, Riskó Márta , Szántó Edit, Komári Ibolya, Király Katalin, Márku Sándor.

Váradi Enikő