Az Alkotmánybíróság november 17-én tárgyal a nyelvtörvényről

2016. november 2., 18:54

Ukrajna Alkotmánybírósága (KSZU) november 17-én kezdi tárgyalni Az állami nyelvpolitika alapjai címet viselő, 2012. július 3-án elfogadott, a közvélemény által Kivalov–Kolesznyicsenko-féle nyelvtörvényként emlegetett jogszabály alkotmányosságára vonatkozó, 57 parlamenti képviselő által benyújtott beadványt – jelentette a KSZU sajtószolgálata nyomán az UNIAN.

A hírügynökség szerint a 2013. augusztus 10-én életbe lépett jogszabállyal kapcsolatban még 2014 júliusában nyújtottak be a taláros testülethez alkotmányossági beadványt a honatyák, amelyet az év októbere óta vizsgált a KSZU.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a nyelvtörvény értelmében Ukrajna 13 régiójában az orosz nyelv regionális státuszt kapott. A jogszabály egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a hivatalos ügyintézés nyelve legyen az ukrán mellett az a nyelv, amelyet az adott régióban legalább a lakosság 10 százaléka beszél. A törvénynek köszönhetően Kárpátalja számos településén és több járásában a magyart emelték a regionális nyelv rangjára a helyi önkormányzatok.

Ukrajna Legfelső Tanácsa 2014. február 23-án határozatával hatályon kívül helyezte a nyelvtörvényt, azonban Olekszandr Turcsinov megbízott államfő és parlamenti elnök a határozatot nem írta alá, így az nem lépett életbe.

(unian.ua/Kárpátalja)