A málenykij robot, a Gulág és a hadifogság áldozataira emlékezett a KMKSZ Verbőci és Feketepataki Alapszervezete

Olvasói levél

2016. november 30., 09:00 , 829. szám

A KMKSZ helyi alapszervezete Verbőcön no­vember 20-án, Feketepatakon pedig november 27-én emlékezett meg a málenykij robot áldozatairól a Verbőci és Feketepataki Református Egyházközösséggel együtt.

A verbőci megemlékezés istentisztelettel vette kezdetét, melyen vendéglátogatáson járt a Miskolci Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesülete. Ezt követően a templom kertjében felállított emléktábla előtt összegyűlve Gál Lilla, a KMKSZ Verbőci és Feketepataki Alapszervezetének elnöke röviden összefoglalta 1944 novemberének szomorú eseményeit, s az elhurcoltak szenvedéseit. Majd Kardos Katalin, a miskolci irodalmi kör egyesületének tagja előadásában a Lágerkarácsony Szolyván című vers hangzott el.

A feketepataki megemlékezés úgyszintén a református templom kertjében létrehozott emléktábla előtt zajlott, ahol a hívek és a helyi alapszervezet tagjai emlékeztek meg az elhurcoltakról és 1944 eseményeiről. Lágervers hangzott el Szegő Johanna, a Verbőci Középiskola növendékének előadásában.

A verbőci és feketepataki megemlékezéseken részt vett Székely Gusztáv, a Nagyszőlősi Járási Tanács képviselője.

Az áldozatok emlékének mindkét helyszínen koszorúzással, egyperces néma főhajtással, illetve nemzeti imádságunk eléneklésével adóztunk.

A KMKSZ Verbőci és Feketepataki
Alapszervezetének elnöksége