Elfogadták a megye 2017-es költségvetését

2016. december 23., 10:17

Elfogadták a régió költségvetését a Kárpátaljai Megyei Tanács ötödik ülésszakának harmadik plenáris ülésén múlt csütörtökön – derül ki a megyei önkormányzat sajtószolgálatának az ülésről kiadott közleményéből.

A jó hangulatról az ülésteremben a Kárpátaljai Népi Kórus gondoskodott, amely karácsonyi és újévi dalokat adott elő. Műszaki problémák miatt nem működött az ülésterem elektronikus szavazórendszere, így a képviselők ezúttal a hagyományos módon, azaz kézfelemeléssel szavaztak.

Az előzetesen jóváhagyott napirend értelmében a tanácsnak 50 kérdést kellett volna áttekintenie, ám az Állami Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Szolgálat megyei főosztálya 2015–16-os tevékenységének megvitatását a téma előadójának ismételt távolmaradása miatt végül újra elhalasztották.

A képviselők a továbbiakban meghallgatták Roman Sztefanisin rendőrfőnök beszámolóját a megyei rendőrség tevékenységéről, valamint a bűnözési helyzetről. Az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemre vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva az ezredes bejelentette, hogy a nemzeti rendőrség megyei struktúrájában 2017-től újra megjelenik az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó osztály. A bejelentés előzménye, hogy december elején a megyei tanács az illegális kábítószer-kereskedelem térnyerésére való tekintettel követelte a legfőbb ügyésztől, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjétől és a belügyminisztertől az érthetetlen okból több mint egy évvel ezelőtt felszámolt osztály újjászervezését – emlékeztet a mukachevo.net.

Az állami regionális fejlesztési alapból megvalósuló regionális befektetési programok finanszírozásáról és a 2017. évi tervekről Hennagyij Moszkal kormányzó tájékoztatta a képviselőket Lengyel Zoltánnak, a JeC frakcióvezetőjének indítványára. A képviselők mind a két beszámolót elfogadták többségi szavazással.

A továbbiakban a testület egy sor gazdasággal, tulajdonnal, határon átnyúló együttműködéssel, kultúrával, egészségüggyel, turizmussal és idegenforgalommal, bűnmegelőzéssel és szociális védelemmel kapcsolatos kérdésről tárgyalt és döntött.

A legélénkebb vitát a megye 2017. évi költségvetésének tervezete váltotta ki. A képviselők végül több módosítással és kiegészítéssel elfogadták régiónk büdzséjét, amely jövőre 5,230 milliárd hrivnya bevétellel és 5,222 milliárd hrivnya kiadással számol. A tartalékalapot az elkövetkező esztendőre 10 millió hrivnyában állapították meg. A kiadásokon belül 207,8 millió hrivnyát fordítanak a helyi (regionális) programok megvalósítására.

(zakarpat-rada.gov.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)