Nem engedünk a negyvennyolcból!

Ünnepi fogadást adtak a magyar külképviseletek

2017. március 15., 13:05 , 844. szám

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából Magyarország Kijevi Nagykövetsége, Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa ünnepi fogadáson látta vendégül a kárpátaljai közélet ismert ukrán és magyar szereplőit, több száz meghívott vendéget Jánosiban, a Helikon Hotelben. Ez alkalomból magyar állami kitüntetéseket adtak át a kárpátaljai magyarság jeles képviselőinek. Átadták továbbá a konzulátusok sajtódíjait is a magyar sajtó napja alkalmából.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul olvasta fel. A levél fő üzenete: „Rajtunk áll, hogy (...) összefogásunkkal és kitartásunkkal valóra váltjuk-e ’48-as hőseink álmait, büszkén hirdetve: »a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez...«”

Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet ünnepi beszédében kiemelte: „Ha van 1848-nak üzenete a mához – azt gondolom –, az az összefogás erejében rejlik. Ahogy összefogtak eleink a XIX. század közepén egy szent cél, a szabadság érdekében, nekünk, mai magyaroknak, bárhol is éljünk a világban, ugyanúgy össze kell fognunk. Ennek az összefogásnak a szükségessége itt Kárpátalján is nyilvánvaló volt, és a kárpátaljai magyarság bölcsességét dicséri, hogy ezt felismerte.” A nagykövet úr hangsúlyozta: bízik abban, hogy valamennyien érezzük, hogy 2010 óta újra nemzeti kormánya van Magyarországnak, amely soha nem látott mértékben támogatja a magyar hazától elszakított nemzetrészeket. Jó hírnek nevezte, hogy a két ország kapcsolatai javulóban vannak, szaporodó miniszteri találkozók után tavaly novemberben sor került a miniszterelnökök találkozójára. Keskeny Ernő kiemelte: „1848 eszméje kötelez bennünket, hogy folytassuk az eleink által elképzelt ideákat. Ragaszkodjunk szabadságeszményünkhöz. Ebben a nem könnyű küzdelemben sajnos látunk negatív jeleket is. Azt szeretnénk, ha az Európa felé közeledő Ukrajna betartaná az európai normákat, és mind az oktatási, mind a nyelvkérdés területén az Unióhoz közeledve európai álláspontot képviselne. Szerzett jogainkból nem tudunk engedni. Nem engedünk a negyvennyolcból! Ehhez a küzdelemhez kívánok a kárpátaljai magyarságnak sok erőt, gazdasági felemelkedést, boldogulást. Szeretném, ha tudnák, hogy az anyaország önök mellett volt, van és lesz.”

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul bejelentette, hogy a magyar nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a kárpátaljai magyarság kiváló képviselőinek magas állami kitüntetéseket adományozott. A laudációkat Buhajla József ungvári magyar főkonzul olvasta fel, majd Keskeny Ernő nagykövettel átadták a kitüntetéseket.

Magyarország köztársasági elnöke Szávina-Balla Ilonának, a Derceni Kultúrház és a Derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes nyugalmazott vezetőjének a kárpátaljai magyarság körében a népi hagyományok megőrzését és továbbadását példaértékű elkötelezettséggel szolgáló oktatás- és kultúraszervező tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Magyarország államfője Ambrus Pálnak, a Técsői Magyar Tannyelvű Líceum nyugalmazott igazgatójának, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Técsői Járási Szervezete elnökének a kárpátaljai magyarság körében végzett elhivatott pedagógusi munkája, valamint a szórványban élő magyarok identitásának megőrzését szolgáló értékes közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

Molnár Lászlónak, a Benei Általános Iskola nyugalmazott tanárának, a KMKSZ Benei Alapszervezete elnökének a kárpátaljai magyar közösség körében az oktatás, a kultúra és a hagyományőrzés területén több évtizeden át töretlen elkötelezettséggel végzett munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta a magyar államfő.

Buhajla József bejelentette továbbá, hogy a köztársasági elnök Fazekas Sándor földművelési miniszter javaslatára magas kitüntetést adományozott Molnár Eleonórának, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökének. A kitüntetést Budapesten a miniszter úr adta át.

Március 15. egyben a magyar sajtó napja is, ebből az alkalomból 2011-től a két kárpátaljai magyar külképviselet minden évben sajtódíjjal ismeri el a kárpátaljai sajtó kiemelkedő képviselőinek munkáját. Idén Makusinné Rehó Viktória, az Ung-vidéki Hírek című lap szerkesztője és Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője részesült sajtódíjban a magyar–ukrán kapcsolatok és a kárpátaljai magyarság életének, helyzetének magas színvonalú és hiteles bemutatásáért. A szerkesztőségek közül idén a Holosz Karpat kollektívájának munkáját ismerték el sajtódíjjal a magyar–ukrán kapcsolatok, valamint a Magyarország és Kárpátalja közötti határon átnyúló együttműködés magas színvonalú, hiteles bemutatásáért. A kitüntetést Vaszil Kis főszerkesztő vette át.

Badó Zsolt