Javaslatok a nemzeti kisebbségpolitika hatékonyabbá tételéhez

2017. május 3., 15:29 , 851. szám

Az ukrajnai tősgyökeres népeket és nemzeti kisebbségeket megillető emberi jogok biztosítására és védelmére irányuló nemzeti stratégia végrehajtásáról, illetve egy hatékony kisebbségvédelmi mechanizmus kialakítását célzó jogalkotási kezdeményezésekről rendezett meghallgatást a közelmúltban a Legfelső Tanács emberi jogi, nemzeti kisebbségi és etnikumközi kapcsolatokért felelős bizottsága.

A meghallgatást dr. Brenzovics László parlamenti képviselő, a bizottság tagja, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kezdeményezte. A szakmai előkészítésében kulcsszerepet játszott dr. Tóth Mihály, az UMDSZ tiszteletbeli elnöke.

A bizottság április 12-én jóváhagyta a meghallgatás jegyzőkönyvét, amelyről korábban már lapunk is beszámolt, a tanácskozáson elfogadott ajánlásokkal együtt.

A parlamenti és önkormányzati képviselők, a központi és helyi kormányzati szervek tisztségviselői, tudományos intézmények, civil és nemzetközi szervezetek képviselőinek részvételével megrendezett fórumon egyetértés alakult ki abban, hogy a még 2015-ben jóváhagyott nemzeti kisebbségpolitikai stratégia, és az ennek alapján az elnök és a miniszteri kabinet által elfogadott, 2020-ig szóló cselekvési terv annak bizonyítékai, hogy a kormányzat odafigyel a tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására és védelmére.

A nemzeti stratégia megvalósításának célja egyebek mellett olyan jogszabályi keret megteremtése és olyan hatékony mechanizmusok kidolgozása, amelyek lehetővé tennék a tősgyökeres és nemzeti kisebbségek számára, hogy az őket közvetlenül érintő kérdésekben részt vehessenek a kormányzati és önkormányzati döntéshozatalban, hangzott el. Természetesen a felszólalók rávilágítottak arra is, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus lényeges hatással van a kisebbségi jogok érvényesítésére.

Az előadók egyben hangsúlyozták, mennyire fontos az említett nemzeti stratégia és a cselekvési terv végrehajtásának folyamatos parlamenti, valamint civil ellenőrzése. A fórumon jelen lévő jogvédő és civil szervezetek az általuk elvégzett ellenőrzésekből, megfigyelésekből azt a következtetést vonták le, hogy a cselekvési terv végrehajtásának állása a tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása terén hagy maga után némi kívánnivalót. A civilek jelezték, a cselekvési terv idevágó részének 28 alpontja közül mindössze három teljesült teljes egészében hat valósult meg részlegesen, vagy van a végrehajtás stádiumában, egy jelentős részük viszont egyáltalán nem teljesült, vagy késik a megvalósításuk. Például a meghallgatás jegyzőkönyvének tanúsága szerint a kisebbségi rádió- és tévéműsorok készítésének és sugárzásának bővítése helyett az elmúlt időszakban korlátozták az erre a célra rendelkezésre álló műsoridőt.

A bizottsági meghallgatás résztvevői meggyőződésüknek adtak hangot, hogy egy speciális, megfelelő intézményi háttérrel rendelkező kisebbségpolitikai kormányzati szerv hiánya lehetetlenné teszi a hathatós párbeszéd és együttműködés kialakulását a kormányzat és a nemzeti kisebbségeket képviselő civil szervezetek között. Véleményük szerint a végrehajtó hatalom központi kisebbségpolitikai szerve mellett például a kormány nemzetiségpolitikai különmegbízottjának is fontos szerep juthat. Ez utóbbi tisztséget korábban a kisebbségekkel való egyeztetés nélkül szüntették meg, mutatnak rá. A kormánymegbízott helyetteseit a kisebbségek képviselői közül nevezhetnék ki, vetődött fel. Meg lehetne alakítani a nemzetiségek közötti egyetértés tanácsát. Az elnök mellett működő tanácsadó testületben a jelentősebb nemzeti közösségek mellett az érintett kormányzati szervek képviselői, valamint elismert szakértők is helyet kaphatnának. Ugyancsak fontosak lehetnének a regionális és helyi kormányzati szervek mellett létrehozandó tanácsadó testületek.

A fórumon elhangzott, nyugtalanságra ad okot szakértők és a nemzeti kisebbségek körében egyaránt, hogy a kormány gyakorlatilag kivonult a törvényalkotási folyamatokból, ami a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét illeti. A parlament elé zömében olyan törvénytervezetek kerülnek az utóbbi időben, amelyek tartalmazhatnak ugyan bizonyos új, innovatív elemeket a kisebbségek jogainak biztosítását és védelmét szolgáló mechanizmusokat illetően, azonban a szakértők úgy vélik, összességében ezeknek a dokumentumoknak a minősége sok kívánnivalót hagy maga után a normaszöveg egyértelműsége, objektivitása, tudományos megalapozottsága tekintetében. A nemzeti kisebbségek a szakértőkkel egyetemben meglévő jogaik szűkítésére irányuló szándékot látnak e tervezetek mögött, melyek nem felelnek meg Ukrajna Alkotmányának és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásainak.

Aggodalomra adnak okot például azok az államnyelv használatát szabályozó törvénytervezetek, amelyeket parlamenti képviselők terjesztettek a Legfelső Tanács elé 2016 decemberében, illetve 2017 januárjában. A felszólalók rámutattak, ez a törvényalkotási aktivitás valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy az Alkotmánybíróság tavaly ősszel hozzálátott Az állami nyelvpolitika alapjai törvénnyel szemben még 2012-ben benyújtott alkotmányossági óvás érdemi vizsgálatához, aminek eredményeként a taláros testület hatályon kívül helyezheti a jogszabályt. Ezek a törvénytervezetek további korlátozásokat tartalmaznak a kisebbségek nyelvhasználatának feltételeit és körét illetően azzal az indokkal, hogy nem akadályozhatják az államnyelv fejlődését.

A bizottsági meghallgatás résztvevői az elhangzottak alapján javaslatokat fogalmaztak meg a parlament, a kormány és több illetékes minisztérium számára. Az szeretnék például, ha a törvényhozás, ezen belül is a emberi jogi, nemzeti kisebbségi és etnikumközi kapcsolatokért felelős bizottság a nemzeti kisebbségek képviselőinek és szakértőknek a bevonásával rendszeresen ellenőrizné a kisebbségpolitikai nemzeti stratégia és az ennek megvalósítására kidolgozott cselekvési terv végrehajtását. A Miniszteri Kabinetnek figyelmébe ajánlják, hogy dolgozzanak ki és terjesszenek a parlament elé törvényt egyebek mellett az állami nemzetiségi politika alapjairól, a nemzeti kisebbségekről; módosítsák Az oktatásról törvény tervezetét a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvi oktatás iránti igényeinek figyelembevételével. Kérik továbbá a kormányt, hogy vegye fontolóra egy központi nemzetiségpolitikai hivatal és a nemzetiségpolitikai kormánymegbízott tisztségének újbóli létrehozását, illetve tegyék hatékonyabbá a helyi kormányzati szervek mellett működő tanácsadó testületek munkáját az állami nemzetiségi politika alakításában és végrehajtásában.

Az Oktatási Minisztériumban azt szeretnék elérni a meghallgatás résztvevői, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, miként lehetne differenciálni ukrán nyelvből és irodalomból az emelt szintű érettségi követelményeit a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató iskolák végzősei esetében. Kérik továbbá a tárcától annak mérlegelését is, hogy bevezessék az adott nemzeti kisebbség történetének tantárgyként való oktatását a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató általános középiskolai intézményekben.

hk