Filmbemutatóval méltatták a magyar kultúra napját Badalóban

2018. január 23., 19:59 , 888. szám

Az idén rendhagyó módon, filmbemutatóval méltatták a magyar kultúra napját Badalóban. A KMKSZ helyi alapszervezete és a Badalói Református Egyházközség közös szervezésében sorra került eseményen a Tisza-parti település kultúrházát megtöltő nézőközönség megtekinthette a Linner doktor, egy nem mindennapi orvos története című dokumentumfilmet.

Az alig valamivel több mint egyórás alkotás nem mindennapi érzelmeket váltott ki a filmvetítésre kíváncsi érdeklődőkből. Főleg azokra volt nagy hatással a film, akik egykoron betegként vagy hozzátartozóként, személyesen is találkozhattak az elmúlt században szülővárosában, Beregszászban több mint 50 évig praktizáló Linner doktorral.

Az eseményre eljöttek a dokumentumfilm készítői, Bunda Rita rendező és Bunda Szabolcs operatőr, akik egyfajta szakmai beszámolót is tartottak az alkotás során átélt élményeikről. A filmhős életútját feltáró kutatás eredményeiről tartott rövid áttekintést Jakab Eleonára, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke, aki a Linner doktor születése 130. évfordulójának kapcsán az elmúlt év decemberében rendezett konferencia főszervezője volt.

A helyiek nevében Jakab Lajos családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke, valamint Sápi Zsolt helyi református lelkipásztor mondott köszönetet azért a lehetőségért, hogy Beregszász után elsőként Badalóban kerülhetett bemutatásra ez a nagyszerű alkotás, amely olyan emberi értékeket közvetít a ma embere számára, amelyek méltán részei a magyar kultúrának.

Az áldásokban gazdag programot a Himnusz és a Szózat közös eléneklése foglalta keretbe.

(felvégi)