Medvedcsuk autonómiát adna a Donyec-medencének

2019. január 30., 16:28

Létre kell hozni a „Donbász autonóm régiót”, melynek státusát Ukrajna Alkotmányában is rögzíteni szükséges – jelentette ki az Ukrajinszka Pravda szerint Viktor Medvedcsuk, az Opozicijna platforma – Za zsittya (Ellenzéki Platform – Az Életért) politikai tanácsának elnöke a párt első kongresszusán, amely támogatásáról biztosította Jurij Bojko elnökjelöltet.

Medvedcsuk, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának tartanak, a január 29-i eseményen arról beszélt, hogy napjainkban az elnökjelöltek többsége felveti ugyan a Donyec-medence témáját, de PR-célokra használják fel, és szerinte csak az Ellenzéki Platform képviselőinek van reális tervük a béke megteremtésére a megszállt területeken.

Jelezte, a párt elnökjelöltjének terve „az emberek, és nem a terület visszaszerzésével számol” a tudatukra hatva és biztonsági garanciák révén, s majd csak azután kell „visszahozni a Donbászt Ukrajnába és Ukrajnát a Donbászra”.

Medvedcsuk hangsúlyozta, a békéről szóló megállapodások a Kijev–Donyeck–Luhanszk–Moszkva négyszögben érhetők el.

„A koncepciótervezet a Donbász autonóm régió létrehozásával számol Ukrajnán belül, saját parlamenttel, kormánnyal és egyéb hatalmi szervekkel” – jelentette ki.

Hozzátette, javasolják Ukrajna Alkotmányának ennek megfelelő módosítását, ami állítólag nem ellentétes a minszki megállapodásokkal és Ukrajna törvényeivel.

„Porosenko azt mondja, a béke kulcsa a Kremlben található. Tudják, igaza van: valóban ez a helyzet. De vele és a többiekkel ellentétben, akik a hatalomra törekednek, mi nem egyszerűen csak tudjuk, hol ez a kulcs, de azt is tudjuk, hol található az az ajtó, amibe ez a kulcs beleillik” – hangsúlyozta a politikus.

Beszédében Medvedcsuk bírálta a jelenlegi hatalom európai törekvéseit, s annak szükségességét hangsúlyozta, hogy felújítsák a barátságot és a gazdasági együttműködést Oroszországgal, illetve azt ígérte Bojko elnökjelöltnek, mellette áll majd a győzelemhez vezető úton.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)