Úzvölgyi katonatemető: Az RMDSZ elítélte az erőszakot és a sírkert megrongálását

2019. június 12., 09:25 , 959. szám

Elítélte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a múlt csütörtökön az úzvölgyi katonatemetőben történt erőszakos cselekedeteket, a magyar közösség megfélemlítését célzó „barbár rongálást”.

„Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

„A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet” – zárult az RMDSZ állásfoglalása.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az első világháborús temetőnél felvonultatott karhatalmi erőknek csak mintegy félóráig sikerült pajzsot képezniük a kerítés előtt felsorakozott, élőláncot alkotó székelyföldi tüntetők és a temetőben engedély nélkül kialakított román parcella avatására érkezett több ezer román megemlékező között.

A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak kinéző fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székely kapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

A temetőt védő székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. A korábban élőláncot képező magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

(MTI/Kárpátalja)