Egyes szakokra minimális felvételi pontszámot vezettek be

2019. június 18., 10:49 , 960. szám

Idén minimális felvételi pontszámot vezettek be valamennyi gyógyszerészeti szakon, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a közigazgatás és adminisztráció szakokon – derül ki az Oktatási és Tudományos Minisztérium weboldalán megjelent videóból, amelyet a TSZN és az UNIAN hírügynökség ismertet.

A felsőoktatási intézmények általában maguk állapítják meg felvételi szabályzataikban a minimális felvételi pontszámot az egyes szakokon, néhány szak vonatkozásában azonban az oktatási tárca határoz erről.

A fogászat, az orvostudomány és a gyermekgyógyászat szakok esetében maradt a minimális jelentkezési pontszám, amelyet 150 pontban állapítottak meg. Ez azt jelenti, hogy az ezekre a szakokra jelentkezőknek minimálisan 150 ponttal kell rendelkezniük a külső független értékelésen szerzett második és harmadik szertifikátok alapján, azaz biológiából vagy kémiából és matematikából vagy fizikából.

A jog, közigazgatás és adminisztráció, nemzetközi kapcsolatok, ipari gyógyszerészet szakokon, valamint a gyógyszerészet magiszteri szintű képzésen az általános felvételi pontszám 130 pontban lett megállapítva, „vagyis valamennyi ZNO-szertifikát összpontszáma szorozva minden súlyzó koefficienssel, el kell hogy érje a 130 pontot” – közölte Anzselika Kernicsna állami oktatási szakértő.

(zzz)