Ukrajna és a világ

2019. július 26., 21:07

Az ukrán parlamenti választásokat, a magyar–ukrán kapcsolatokat, valamint Ukrajna Európában és a világban betöltött szerepét vitatták meg csütörtökön, július 25-én a XXX. Tusványosi Nyári Szabadegyetem panelbeszélgetésén.

A K Debreceni Mihály által moderált beszélgetésen a nemrég lezajló ukrán választások kapcsán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kijelentette:

„Az ukrán fél minden lehetséges módon törvénytelen eszközök alkalmazásával, valamint a magyar választói körzet megtagadásával igyekezett ellehetetleníteni a közös magyar jelölteket, illetve megfélemlíteni a magyar közösség tagjait a választási kampány során.”

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő az ukrán választások kapcsán levélben fordult az Európai Unió vezetőihez, amelyben tájékoztatta őket a választások során észlelt visszaélésekről. A képviselő szerint míg az ukrán elnökválasztást figyelemmel kísérte az EU, a mostani parlamenti választások már nem voltak annyira sem a nyugat, sem az európai vezetők figyelmének központjában. Igaz, hogy küldtek EU-s megfigyelőket a választásokra, de azok Kijevből asszisztálva adták le a választásokról szóló beszámolóikat, amelyben elismerőn vélekednek a választásokról. „A kárpátaljai magyaroknak alkotmányos joguk volt a magyar választási körzet kialakításhoz, azonban ez nem történt meg” – hívta fel a figyelmet az eseményekre Bocskor Andrea. Az EBESZ jelentése már kritikusabban írja le az ukrán parlamenti választások történéseit. Itt már megtalálható a 73-as körzet ügye, leírják a jelentésben, hogy klónt indítottak, szóvá teszik, hogy július 17-én az ukrán kormány kritizálja a magyar kormány képviselőinek belépését Ukrajnába és azok kiállását a magyar jelöltek mellett. Kiemelik azt is, hogy alkotmányos joga lett volna a magyar kisebbségnek a magyar többségű szavazókörzethez. A képviselő szerint a továbbiakban ezt a jelentés kell hivatkozási alapul venni a további harcban.

Sztáray Péter, a Külgazdaság és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára az ukrán parlamenti választásokat így jellemezte „lesújtó volt”. A magyar választási körzet ellehetetlenítése agresszív kisebbségellenes lépés volt az ukrán fél részéről – hangsúlyozta az államtitkár.

A NATO kapcsán Sztáray kijelentette: „Mindaddig nincs változás, amíg a kisebbségellenes törekvések folytatódnak Ukrajnában.” Elmondta, hogy Magyarország csak a magas szintű NATO-üléseket blokkolja, az alacsonyabb szintű ügyeket pedig nem vétózza, ahogyan eddig sem tette. „Amíg a nyelvtörvény ilyen formában fenn áll, azt gondolom, nehéz lenne olyan gesztust tenni a választási kampány tapasztalatai alapján is, hogy elengedjük a NATO Ukrajna Bizottsági vétónkat” – jegyezte meg az államtitkár.

Brenzovics László, a Kárpátalja hetilap és a KMKSZ ellen indított szeparatista vádeljárás kapcsán elmondta: egy szándékos és előre megtervezett provokációsorozattal állunk szemben. Elképesztő dolog a modern világban és Európában, hogy ilyesmi történhet egy kisebbséggel szemben.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Brenzovics László úgy reflektált: Semmilyen törvényes ok arra, hogy az önkormányzatokat feloszlassák, nincs rá, de valószínűleg meg fog történni. Az elnök pártjának taktikája arra épül, hogy lényeges kérdésekben nem nyilatkoznak, sőt nem is engednek senkit sem nyilatkozni. Az új elnök csapata azonban semmifajta politikai múlttal nem rendelkezik, tehát nem tudni előre, mi várható.

A panelbeszélgetés végén a magyar–ukrán viszonyokkal kapcsolatban és a kárpátaljai magyar és ukrán kapcsolatok terén Bocskor Andrea kijelentette: „Azt várom, hogy visszatérjen a normalitás az ukrán–magyar kapcsolatokba. A külső veszélyforrás pedig csökken, ami lehetővé teszi majd, hogy az államközi kapcsolatok szintjén is elinduljon egy párbeszéd.”

Sztáray Péter államtitkár kiemelte: a magyar kormány kivár, van egy nyitottság részéről, egyelőre senki nem tudja, mi lesz a konkrét politika.

Brenzovics László szerint Ukrajnába a béke az egyetlen járható út.

Váradi Enikő