Volker benyújtotta lemondását

2019. szeptember 28., 13:46

Kurt Volker, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának ukrajnai különmegbízottja tájékoztatta lemondásáról Michael Pompeo külügyminisztert – jelentette az Ukrajinszka Pravda a New York Times nyomán.

Az amerikai kiadvány úgy tudja, Volkert jövő héten hallgatják meg a Donald Trump elnök felmentésére indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) kapcsán folyó vizsgálatban. A hír szerint Volker elhagyta Ukrajnát néhány nappal Trump és Zelenszkij beszélgetése után, amelyben az amerikai elnök állítólag megpróbált nyomást gyakorolni ukrán kollégájára a Joe Biden családja elleni vizsgálat ügyében.

Az amerikai kongresszus alsóházának vezetői pénteken jelentették be, hogy kihallgatják Kurt Volkert.

Sajtóértesülések szerint Rudolph Giuliani, az Egyesült Államok elnökének ügyvédje több ízben beszélt telefonon és találkozott Andrij Jermakkal, az ukrán elnök segédjével. Beszélgetéseik alkalmával szóba került egyebek mellett Joe Biden fiának szerepe az egyik ukrán gázvállalatban és a vele kapcsolatos vizsgálat lehetősége. Giuliani biztosította beszélgetőtársát, hogy Volker tud kapcsolatfelvételéről az ukrán féllel.

Szeptember 25-én közzétették annak a Trump és Zelenszkij közötti telefonbeszélgetésnek a leiratát, amelynek alapján vádeljárás indult az amerikai elnök ellen. A beszélgetés során állítólag Trump megpróbálta rábeszélni Zelenszkijt, hogy indítson eljárást politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök ellen. Zelenszkij tagadta, hogy az amerikai elnök nyomást gyakorolt volna rá.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)