Razumkov: A Donyec-medence státusáról szóló törvény nem jelent föderalizációt

2019. október 7., 13:18

A Donyec-medence különleges státusát szabályozó törvény azután lép hatályba, hogy Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést a megszállt kelet-ukrajnai határszakasz felett – jelentette ki Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke az Ukrajina tévécsatornának adott interjújában, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„Valóban tisztában vagyunk vele, hogy az úgynevezett ideiglenesen megszállt területek különleges státusáról szóló törvény ebben az évben lejár. Találni kell egy új mechanizmust, egy új törvényt. Az elnök elmondta, hogy ez egy nyilvános álláspont lesz. Ezt a törvényt nem az Elnöki Hivatalban, a parlamentben vagy a Legfelső Tanács zárt bizottságában fogják írni. Ez a törvény a nyilvánossággal közösen íródik meg” – biztosított a házelnök.

Kifejtette, a Donyec-medence különleges státusáról szóló törvény nem a föderalizációról rendelkező jogszabály.

Hozzátette, miután visszavonják a csapatokat a demarkációs vonaltól, a biztonságot a nemzeti gárda és a bűnüldöző szervek odavezényelt egységei fogják garantálni a térségben.

Mint ismeretes, vasárnap a nacionalisták ismét tüntettek Kijevben a kormányzatnak a kelet-ukrajnai béke megteremtését célzó, szerintük az ukrán érdekeket feladó lépései ellen.

(unian.ua/Kárpátalja)