Összegezték a kistérségek alakulásának első szakaszát

2019. október 16., 17:01 , 977. szám

Amint arról lapunk egyik korábbi számában írtunk, szeptember 26-án a Kárpátaljai Megyei Tanács soros ülésén a képviselők megszavazták Kárpátalja territoriális közösségei létrehozásának távlati tervét, amely 60 kistérséget tartalmaz.

Ivan Demjancsuk, a Helyi Önkormányzatok Kárpátaljai Fejlesztési Központjának igazgatója a megyei tanács plenáris ülését követően az Ukrinform újságírójának megjegyezte: „Ma Kárpátalja számára történelmi esemény történt – a megyei képviselők végre megszavazták Kárpátalja 60 kistérséget tartalmazó territoriális közösségei létrehozásának távlati tervét. A képviselők megszavazták az 54 kistérséget számláló távlati tervet, amelyet a munkacsoport szakemberei dolgoztak ki Ihor Bondarenkóval, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal (MÁKH) elnökével az élen. A kérdés megvitatása során még néhány javaslatot nyújtottak be a frakciók, amelyeket úgyszintén támogattak. Ily módon a tervben a kistérségek száma 60-ra nőtt.”

„A továbbiakban várjuk a távlati tervben szereplő 60 közösség képviselőinek behívását a kormányba konzultációra” –  összegezte Demjancsuk.

Október 4-én a Kárpátaljai MÁKH-ban Kárpátalja territoriális közösségei létrehozásának távlati tervének kidolgozása első szakaszának befejezése címmel sajtótájékoztatóra került sor Mikola Pihuljaknak, a megye főépítészének, a megyei városépítési és építészeti főosztály vezetőjének és Volodimir Babinecnek, a lakhatási feltételek javítását igénylő polgárok egységes nyilvántartását vezető szektor vezetőjének a részvételével.

A sajtótájékoztatón a hivatalnokok összegezték az elvégzett munka eredményeit, felszólalásaikban kiemelve a legfontosabb tényezőket.

Mikola Pihuljak többek között megjegyezte: „Azért terveztük be ezt a sajtótájékoztatót, mert épp a városépítési és építészeti főosztály a MÁKH azon strukturális alegysége, amely a központi hatalmi szervekkel egyeztetve meghatalmazott a decentralizáció lefolytatásának kérdésében. Ezért ránk hárul ezeknek a folyamatoknak a lebonyolítása...

Kárpátalja territoriális közösségei létrehozásának távlati tervének kidolgozását három szakaszra osztottuk, s most véget ért az első szakasz. Ezek a folyamatok a hatályos ukrajnai törvények értelmében zajlanak. Mint ismeretes, az első szakasz még 2015-ben megkezdődött.

A következő, a második szakasz a megyei képviselők által elfogadott távlati terv befejezése lesz, amelyen elvileg most dolgozunk. Ezután megküldjük jóváhagyásra Ukrajna Miniszteri Kabinetjének.

A befejező, harmadik szakasz ennek a tervnek a megvalósítása és módosítása lesz. Ez a megyei tanáccsal való egyeztetés nélkül fog zajlani.”

Ily módon reméljük, hogy a jelenlegi megyei vezetés mellett a decentralizáció szakaszai, mégpedig a kistérségek létrehozása intenzív lesz, és nem maradunk sereghajtók ebben a folyamatban.

Jurij Kopinec